Berluskonijeva kampanja pismima: Glasajte za mene, i vratću vam porez

Berluskoni je početkom februara obećao da će vratiti biračima porez, što je od tada više puta ponovio
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2013. 12:32h

Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni izazvao je žestoko negodovanje svojih političkih rivala, pošto je, samo nekoliko dana pred izbore, milionima Italijana obećao da će im refundirati porez koji su platili 2012.

"Važno obaviještenje: povraćaj poreza za 2012. godinu", pisalo je na kovertama koje su stigle na adrese miliona birača, a u pismu je navedeno da će nepopularni porez na imovinu, koji je uvela tehnokratska vlada Marija Montija, biti ili direktno uplaćen na bankovni račun ili će moći da se podigne lično na šalterima pošta, javio je Rojters.

Lider Demokratske partije Pjer Luiđi Bersani, čija je koalicija lijevog centra, prema rezultatima najnovijih anketa, najpopularnija među Italijanima, nazvao je Berluskonijev potez prevarom.

"Ovo je kampanja kakvu ne mogu da prihvatim. Vrijeme je da se uozbiljimo", rekao je Bersani.

Bivši državni tužilac sa Sicilije Antonio Ingroia, koji je napustio položaj borca protiv mafije da bi učestvovao na izborima, još oštrije je reagovao, ističući da je Berluskoni ovim pismom u kom obećava povraćaj poreza u zamjenu za glasove počinio "jedno, a možda i dva krivična dijela".

Berluskoni je početkom februara obećao da će vratiti biračima porez, što je od tada više puta ponovio, nadajući se da će ponoviti uspjeh na izborima iz 2008, uoči kojih je iznio slično obećanje.

Iako je porez na imovinu najnepopularnija mjera Montijeve vlade, ankete su pokazale da u Berluskonijevo obećanje o povraćaju poreza vjeruje tek 15 odsto Italijana.

Parlamentarni izbori u Italiji održaće se 24. i 25. februara.

Galerija

Bonus video: