Svaki drugi Britanac za izlazak iz EU

33 posto ispitanika smatra da bi britanska ekonomija bila jača izvan Evrope, dok 37 posto misli da izlazak iz nje ništa ne bi promijenio
1 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2013. 19:33h

Polovina Britanaca bi se izjasnila za izlazak iz Evropske unije (EU) ako bi sada bio organizovan referendum o ovom pitanju, rezultati su ankete koje je u ponedjeljak objavio Fajnenšel Tajms (FT).

Prema anketi koju je realizovao Haris Interaktiv za FT, 33 posto ispitanika bi bilo za ostanak u EU. 17 posto ne bi glasalo, a 50 posto bi se izjasnilo za izlazak iz Unije, prenosi Al Džazira.

Polovina anketiranih je za organizovanje referenduma koji je obećao premijer Dejvid Kameron, koji želi ponovo da pregovara o odnosima svoje zemlje s Briselom kako bi povratio neka ovlašćenja, a zatim novi sporazum do kraja 2017. godine dao svojim sunarodnicima na odobrenje.

Oko 45 posto ispitanika misli da njihova zemlja izvlači prednosti iz EU-a, dok 34 posto misli suprotno. Ipak, 33 posto ispitanika smatra da bi britanska ekonomija bila jača izvan Evrope, dok 37 posto misli da izlazak iz nje ništa ne bi promijenio.

Ova anketa je urađena između 29. januara i 6. februara na uzorku od 2.114 odraslih osoba.

Bonus video: