Papa služio pretposlednju nedjeljnu molitvu

Sa prozora apostolske palate papa Benedikt XVI je danas služio uobičajenu, ali pretposljednju kratku nedjeljnu molitvu koju je, kako se procjenjuje, na Trgu Svetog Petra u Rimu pratilo više od 100.000 vjernika
100 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2013. 14:07h

Kako je javila Verska informativna agencija (VIA), papa se prisutnima na današnjoj nedjeljnoj molitvi obratio na italijanskom, njemačkom, španskom, poljskom i engleskom, zahvaljujući se na dosadašnjoj molitvenoj podršci i povezanosti u "ovim teškim i posebnim danima" za njega.

"Molite se dalje za mene i za budućeg papu", poručio je papa.

Italijanima je papa posebno zahvalio na prisutnosti i bliskosti, a zahvalio se i upravi grada Rima, koja je bila prisutna na molitvi.

Na završetku obraćanja papa je ispraćen zvonima svih zvona bazilike Svetog Petra i dugotrjanim aplauzom vjernika.

Prisutni su potvrdili da je on bio potpuno pribran i u dobroj fizičkoj i psihičkoj kondiciji.

Papa helikopterom napušta Vatikan

Papa Benedikt XVI napustiće Vatikan 28. februara u 17h i biće prebačen helikopterom u papsku ljetnju rezidenciju Kastel Gandolfo, 30 kilometara od Rima.

Tog dana u 20 časova, kako je ranije najavljeno, prestaje njegova papska funkcija i on će, osim titule kardinala, ponovo dobiti pravo da koristi svoje ime - Jozef Racinger.

Po papinom izlasku iz odaja u kojima je boravio - "appartamento" će biti zapčaćen, a i svi njegovi saradnici - sekretar, sobar, kuvarica će napustiti ovu zgradu.

Papa će u Vatikanu ostaviti i svoju bijelu odjeću i crvene cipele, jer, kako se tvrdi, ne mogu postojati dvojica gospodara u bijelom. Tako je bilo i 1449. godine kada se povukao papa Celestin Peti.

Vjerska informativna agencija (VIA) je javila da će u Kastel Gandolfu papa boraviti do "kraja aprila", što znači i za vrijeme izbora i ustoličenja njegovog nasljednika, a sa njim će biti i nedavno zaposleni sobar.

Iz vatikanskih krugova je saopšteno da se on za to vrijeme neće pojavljivati u javnosti.

Iz ljetnje rezidencije papa će biti preseljen u manastir Mater Ečlesiae u vatikanskim vrtovima gdje su trenutno u toku radovi na renoviranju. Penzionisani profesor dogmatike Volfgang Bajnert, koji se ubraja u "blisko okruženje" pape, izjavio je da se papa više neće "javno obraćati".

On će, kako se navodi, biti u nekoj vrsti "dobrovoljnog zatvora", gdje će pisati knjige. Bajnert smatra da će papine knjige napisane poslije ostavke, biti objavljene tek nakon njegove smrti. Ujedno, on kaže da ako crkva nastavi "antimodernistički, antireformistički i regresivan kurs koji vodi već dva vijeka", onda će ona i dalje gubiti na značaju.

Jedan od najglasnijih kritičara papske službe, katolički teolog Hans King, založio se da se ograniči starost papa na 75 godina, kao što je Drugi vatikanski sabor uveo ograničenje za biskupe. "Uostalom i papa je biskup, Rima", rekao je on. King kritikuje odluku da Benedikt živi i dalje u Vatikanu, jer smatra da će na taj način on biti "papa u sijenci".

Prema njegovim riječima, papa Benedikt bi trebalo da ode u svoju bavarsku postojbinu i "ona bi ga sigurno rado prihvatila".

Vatikanski izvori navode da će se papa Benedikt XVI ubuduće oslovljavati sa "kardinal Jozef Racinger", mada o ovome "nema propisa".

On će svakako, kad umre, biti sahranjen kao i druge pape u bazilici Svetog Petra.

Kao penzionisani papa neće imati penziju. Imaće prihode od izdatih knjiga, koji zapravo odlaze njegovoj zadužbini, možda i primanja na osnovu toga što je nekada bio nadbiskup Minhena, a prije toga profesor teologije.

Njemu to pitanje i nije toliko važno, jer on više gleda u prošlost, nego u budućnost, smatraju u Vatikanu.

Njemački mediji opisuju manastir u vatikanskim vrtovima, gdje će papa da živi, kao veoma udoban. Vrtom će se on rado šetati, tu rastu pomorandže, limun, "ali i paprika, kupus". Postoje i dva ružičnjaka, navode njemački mediji i dodaju da "toga nikada nije bilo da u Vatikanu žive dvojica papa, jedan aktivni i jedan penzionisani".

Papin brat Georg (89) ne vjeruje da će ga brat ikada više posjetiti u Regensburgu, ali, on će odlaziti u Vatikan, odnosno manastir gdje će za njega biti sređena jedna soba.

Kad bude u penziji, nakon 28. februara, Benedikt neće više nositi bijelu odjeću, ona je rezervisana samo za papu, već će se oblačiti kao drugi kardinali.

Prsten koji je nosio kao papa, takozvani "ribarov prsten", biće izlomljen čekićem kao što se i do sada radilo u slučaju kad papa umre, potvrdio je vatikanski predstavnik.

Ne isključuje se mogućnost da kao kardinal Racinger ostane bez vatkianskog državljanstva koje je imao samo dok je bio na funkciji pape.

Ipak, mediji tvrde da razloga za brigu nema, jer ako ostane bez vatikanskog, ostaće mu njemačko državljanstvo.

Kardinal Racinger će se ubuduće potpisivati ili kao Jozef Racinger - Benedikt XVI em. (emeritus - penzionisani) ili kao papa res. (resignatus- koji se povukao).

Galerija

Bonus video: