Zemljotres u Italiji i u sredozemnom moru kod Grčke

Stambene zgrade su se tresle u centru Rima, potres jačine 4.8 stepeni po Rihteru se osjetio do Napulja, kao i u susjednoj oblasti Abruco
75 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2013. 10:45h

Zemljotres jačine 4,8 stepeni po Rihteru pogodio je kasno sinoć centralni dio Italije.

Stambene zgrade su se tresle u centru Rima, potres se osjetio do Napulja, kao i u susjednoj oblasti Abruco.

Epicentar zemljotresa bio je u Frozinoneu, mjestu koje se nalazi između Rima i Napulja, na dubini od 10,7 km, saopštio je Italijanski institut za geofiziku, a prenose agencije.

Crkve su danas zatvorene i privremeno su podignuta dva šatora za smještaj uspaničenih građana u mjestu Sora blizu Rima, poslije tri potresa u centralnoj Italiji koji su juče izavali paniku, ali nisu pričinili veliku materijalnu štetu.

Poslije zemljotresa koji je trajao 10 sekundi, tokom noći su uslijedila dva manja potresa u blizini Frozinonea i L'Akvile u regionu Abruco.

Jedan 63-godišnja žena iz mjesta Izola del Liri, blizu Sore, dobila je infarkt tokom prvog zemljotresa i preminula u bolnici.

Italijanska vatrgosna služba je saopštila da nije bilo povrijeđenih, niti veće materaijalne štete, mada je jedna zgrada u Sori privremeno zabranjena za upotrebu.

Crkve su zatvorene dok se ne obave neophodne provjere, a dva šatora su podignuta kako bi u njih mogli biti smješteni stanovnici koji se plaše da se vrate i noć provedu u svojim kućama, prenosi AFP.

"Bilo je to strašno iskustvo. U kućama se sve prevrnulo, ramovi za slike, knjige. Podigli smo dva šatora sa grijanjem za smještaj onih koji ne žele da se vrate kući. Mnogi su spavali u automobilima", kaže gradonačelnik Ernesto Terzinji.

L'Akvilu je 2009. godine pogodio zemljotres jačine 6,3 stepena Rihterove skale u kome je poginulo 309 ljudi.

Sud je juče proglasio trojicu italijanskih građevinara i jednog građevinskog tehničara krivim za višestruko ubistvo nakon što se jedna spavaonica koju su oni obnovili i potvrdili njenu bezbjednost srušila u zemljotresu 2009. u L'Akvili, usmrtivši osam studenata.

Zemljotres jačine 5,0 stepeni Rihterove skale pogodio je i oblast Sredozemnog mora jugoistočno od grčke Kalamate.

Zemljotres je registrovan u 7.42 po lokalnom vremenu i za sada nema izveštaja o šteti, javlja Rojters.

Galerija

Bonus video: