Totopapa: Igre oko novog poglavara Crkve

Izbor pape spada u red najtajanstvenijih izbora na svijetu, gdje kandidati nisu javno objavljeni, a blefira se više nego u pokeru s velikim ulozima, piše Rojters
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2013. 12:06h

Papa Benedikt XVI možda je u ponedjeljak šokirao svijet svojom najavom odlaska s dužnosti, ali se čini da su neki kardinali još i prije dvije godine počeli borbu da ga naslijede.

Izbor pape spada u red najtajanstvenijih izbora na svijetu, gdje kandidati nisu javno objavljeni, a blefira se više nego u pokeru s velikim ulozima, piše juče agencija Rojters.

Nijedan kardinal ne smije da se otvoreno zalaže za to radno mjesto jer se smatra da se izbor događa "po nadahnuću Svetoga duha".

Međutim, u tajnosti, na sastancima u Vatikanu i na večerama u finim rimskim restoranima kardinali elektori među sobom odmjeravaju potencijalne kandidate i predstavnicima medija suptilno plasiraju podatke o tome "ko je u igri a ko nije".

Ti diskretni razgovori, koje Rimljani šaljivo zovu "totopapa" ili "papska lutrija", intenzivirali su se u ponedjeljak kad je Benedikt XVI objavio prvu papsku abdikaciju u zadnjih nekoliko vjekova, a zahuktaće se kad kardinali iz cijelog svijeta za koji dan stignu na konklave.

Posljednja misa Benedikta XVI

U svojoj posljednjoj homiliji, Benedikt XVI je izrazio nadu u ujedinjenu crkvu koju neće dijeliti unutrašnja rivalstva

Papa Benedikt XVI održao je juče, na dan početka uskršnjeg posta, svoju posljednju misu kao poglavar Rimokatoličke crkve.

Misa je održana u Bazilici Svetog Petra, pošto su mnogi vjernici došli da se posljednji put mole sa papom, u prisustvu velikog broja kardinala.

Kardinal Tarćizio Bertone je zahvalio Benediktu na primjeru koji je dao služeći kao papa, uslijedio je dug aplauz, a iz publike se čulo "Živio papa".

Benedikt XVI je vidljivo ganut kratko rekao: "Hvala, vratimo se molitvi".

Prva papska abdikacija u zadnjih nekoliko vjekova: Benedikt XVI (Foto: Beta/AP)

U svojoj posljednjoj homiliji, Benedikt XVI je izrazio nadu u ujedinjenu crkvu koju neće dijeliti unutrašnja rivalstva.

Papa Benedikt XVI (85) u ponedjeljak je objavio da će se 28. februara povući s dužnosti. Kao razlog je naveo svoje zdravstveno stanje i starost.

Galerija

Bonus video: