Ne smiruje se skandal oko mesa: Svinjetina prodavana kao govedina

Ministri EU pozvali na pojačano testiranje i oštrija pravila za obilježavanje proizvoda
70 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2013. 20:46h

Evropske države su zatražile dodatno DNK testiranje proizvoda od mesa i pooštravanje pravila za označavanje zbog skandala oko konjskog mesa prodavanog kao govedina, koji je šokirao javnost i izazvao zabrinutost zbog bezbjednosti lanaca za snabdijevanje hranom.

Zvaničnici su saopštili da ne postoji rizik po zdravlje ljudi od kontaminirane hrane, ali je incident izazvao gađenje u Britaniji i iznio na vidjelo propuste u kontroli hrane.

Pojavili su se i prvi dokazi da se skandal ne odnosi samo na konjsko meso, pošto je britanski konzorcijum „Veitrouz“ saopštio da je otkrio da neke smrznute britanske goveđe ćufte možda sadrže svinjetinu. Kompanija je pomenuti proizvod povukla iz prodaje.

Ministri iz najteže pogođenih država EU sastali su se u Briselu da bi razmotrili kako da odgovore na skandal, koji je izbio kada su testovi u Irskoj pokazali da proizvodi označeni kao govedina sadrže do 100 odsto konjskog mesa.

„To utiče na integritet lanca ishrane, što je zaista značajno pitanje za puno država. Sada kada znamo da je to evropski problem, potrebno nam je evropsko rješenje,“ rekao je novinarima irski ministar za poljoprivredu Sajmon Koveni.

Njegov britanski kolega Oven Paterson je rekao da bi testove koji su otkrili problem u budućnosti trebalo sprovoditi rutinski.

Oba ministra su pozvala vlasti EU da predlože promjene pravila označavanja koja bi primorala proizvođače da navedu zemlju porijekla na mesne proizvode. Sada se taj zahtjev primjenjuje samo na svježu govedinu a biće proširen na svježu jagnjetinu, svinjetinu i živinsko meso od decembra 2014.

Komisija razmatra tu mogućnost mada zvaničnici privatno kažu da bi zbog složenosti lanaca snabdijevanja to bilo gotovo nemoguće primijeniti.

Komesar EU za zdravlje Tonio Borg je rekao da su pod sumnjom sve kompanije kroz koje je prošlo konjsko meso sa lažnom oznakom.

„Evidentno je da je negdje duž lanca, neko... na prevaru ili možda iz nemara označio proizvod tako da zavara potrošače,“ rekao je Borg.

Britanski „Obzerver“ je za vikend objavio da postoje dokazi da poljske i italijanske mafijaške bande organizuju multimilionske prevare kako bi govedinu zamijenili konjskim mesom tokom procesa proizvodnje hrane.

Mafija navodno zastrašuje veterinare i druge zvaničnike koji rade u klanicama i fabrikama da potpišu da je govedina a u stvari se radi o jeftinijim alternativama poput svinjetine i konjskog mesa.

Testovi koje je sprovela irska uprava za bezbjednost hrane utvrdili su prisustvo konjskog mesa u smrznutim goveđim pljeskavicama proizvedenim u Irskoj i Britaniji, koje su prodavane u lancima supermarketa, uključujući najveću britansku maloprodaju „Tesko“.

Zabrinutost je povećana prošle nedjelje kada je britanski ogranak kompanije za proizvodnju smrznute hrane „Findus“ povukao pakovanje goveđih lazanja nakon objave francuskog snabdjevača „Komigel“ da su testovi pokazali da sadrže skoro 100 odsto konjsko meso.

Od tada je afera obuhvatila trgovce i posrednike u više država EU, od klanica u Rumuniji i fabrika u Luksemburgu do trgovaca na Kipru i prehrambenih kompanija u Francuskoj.

Njemačka je saopštila da ispituje pošiljku goveđih lazanja koje su iz Luksemburga poslate neimenovanom maloprodajnom lancu u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, jer se sumnja da sadrži konjsko meso.

Meso konja se jede u Francuskoj, Belgiji i Italiji, kao i u Kini, te među tradicionalno nomadskim narodom u Centralnoj Aziji i djelovima Latinske Amerike. Ljubitelji konjskog mesa kažu da je ono izuzetno zdravo s niskim sadržajem holesterola i masti, a bogato proteinima i omega-3 masnim kiselinama.

Galerija

Bonus video: