Slovenija: Novi pad kreditnog rejtinga

S ocjenjuje da bi državna pomoć bankama mogla ove godine povećati slovenački dug za 3 do 4 milijarde eura, koji bi tako do kraja godine iznosio 59% BDP-a
0 komentar(a)
Ljubljana, Foto: Flickeflu.com
Ljubljana, Foto: Flickeflu.com
Ažurirano: 13.02.2013. 09:54h

Američka bonitetska kuća "Standard & Poor's" (S&P) snizila je kreditnu ocjenu Slovenije za jedan stepen sa A na A minus, ali je prognozu iz negativne promijenila u pozitivnu.

Razlog smanjenja ocjene je mogućnost povećanja tereta duga zbog podrške državnim bankama iz nesigurnih prognoza privrednog rasta.

Bonitetska kuća je saopštila da primjećuje rast rizika kod realizacije politika za rješavanje ekonomskih i budžetskih pritisaka, što ograničava sposobnost Slovenije u ostvarivanju mjera za jačanje bankovnog sistema, javnih finansija i privrednog rasta.

S&P ocjenjuje da bi državna pomoć bankama mogla ove godine povećati slovenački dug za tri do četiri milijarde eura, koji bi tako do kraja godine iznosio 59 odsto BDP-a.

Takođe, u ocjeni se navodi da bi budžetski deficit mogao da bude smanjen na oko tri odsto, poslije reformi među kojima je pet odsto sniženje plata u javnom sektoru.

Bonus video: