Putin bi da zabrani zvaničicima da imaju račune u inostranstvu

Zvaničnici bi po donošenju takvog zakona imali tri mjeseca da zatvore račune u bankama u inostranstvu i prodaju svoje akcije
5 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Theatlantic.com
Vladimir Putin, Foto: Theatlantic.com
Ažurirano: 12.02.2013. 16:45h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin podnoo je danas predlog zakona kojim bi članovima Vlade i drugim visokim zvaničnicima bilo zabranjeno da imaju račune u bankama u inostranstvu, i vlasništvo u inostranim fondovima, saopsstio je danas Kremlj.

Predlog zakona odnosi se i na supruge i maloletnu decu zvaniccnika. U saopsstenju se navodi da je cilj takvih mjera "zaštita nacionalne bezbjednosti, uspostavljanje reda u lobiranju, povećanje investicija u nacionalnu ekonomiju i povechanje efikasnosti antikorupcijskih napora".

Putin je takav potez najavio još u govoru decembra prošle godine, u okviru napora da zvaničnici preuzmu odgovornost pred građanima.

"Kako možete vjerovati zvaničnicima ili političarima koji govore o prednostima Rusije, a pokušavaju da zadrže svoj novac u inostranstvu", kazao je Putin tom prilikom.

Predlog zakona ruskim zvaničnicima ne zabranjuje da posjeduju nekretnine u inostranstvu, ali ih obavezuje da ih prijave u izvještajima o prihodima i imovinskom stanju. Ne zna se kada će Duma razmatrati predlog zakona, ali se očekuje da to bude ubrzo.

Zvaničnici bi po donošenju takvog zakona imali tri mjeseca da zatvore račune u bankama u inostranstvu i prodaju svoje akcije.

Bonus video: