Ruska Duma zabranila pušenje na javnom mjestu

Predlog zakona predviđa i povećanje poreza na duvan i uvođenje minimalne cijene paklice cigareta
107 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2013. 16:34h

Donji dom ruskog parlamenta, Duma izglasao je danas zakon o zabrani pušenja na javnom mjestu koji će postepeno stupati na snagu od juna 2013, javljaju ruski mediji.

Za ovaj zakon glasao je 441 poslanik, a samo jedan je bio protiv.

Ipak, da bi stupio na snagu, taj zakon mora biti odobren i u Savjetu federacije, gornjem domu ruskog parlamenta, a potrebno je i da ga potpiše predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Po tekstu budućeg zakona, zabranjeno je pušiti u školama i na univerzitetima i u drugim ustanovama, kao što je Duma. Od 1. juna 2014, zabrana će se proširiti na vozove na magistralnim linijama, na restorane i hotele.

Predlog zakona predviđa i povećanje poreza na duvan i uvođenje minimalne cijene paklice cigareta.

Premijer Dmitrij Medvedev je oktobra prošle godine najavio taj zakon po predlogu Ministarstva zdravlja, u nadi da će se smanjiti broj pušača. Šef Vlade se požalio da je Rusija postala "zemlja sa najvećim brojem pušača u svijetu" - 44 miliona što je trećina njenog stanovništva.

Godišnje zbog pušenja umre oko 400.000 stanovnika Rusije, rekao je tada Medvedev.

U Rusiji paklica cigareta košta 40 rubalja (jedan euro) i za sada je pušenje dopušteno u restoranima i kafeima što je zabranjeno u mnogim zemljama EU. "Po našoj procjeni, stupanje na snagu novih mjera će broj pušača smanjiti za 40 do 50 odsto, a smrtnost povezanu sa upotrebom duvana smanjiti na 150.000 do 200.000 slučajeva godišnje", rekao je portparol Ministarstva zdravlja Oleg Salagai, prenosi agencija Interfaks.

Žirinovski izbacuje pušače iz partije

Predsjednik ruske Liberalno demokratske partije (LDPR) Vladimir Žirinovski obećao je, povodom novog antiduvanskog zakona koji je u ponedjeljak usvojila Ruska Duma, da će iz svoje partije isključiti sve pušače.

"U LDPR nema pušača, a ako neko bude pušio biće izbačen. Niko i ne pije, kod nas nema poroka", rekao je Žirinovski.

Ruski političar koji je prema sostvenom priznanju propušio tek “pod stare dane” kada je ušao u politiku, obećao je javno 2006. da će prestati da puši i tom prilikom naveo da je već pokušavao da prestane, ali da mu nikako nije polazilo za rukom.

Galerija

Bonus video: