Novi papa iz Afrike ili Latinske Amerike?

Dvojica visokih zvaničnika Vatikana nedavno je vrlo eksplicitno nagovijestila da bi Benediktov nasljednik mogao biti neko iz zemalja u razvoju
3 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2013. 08:11h

Nakon povlačenja poglavara Rimokatoličke crkve Benedikt XVI sve je veći pritisak na Crkvu da se zaobiđu kandidati iz Evrope i da za papu bude izabran neko od kardinala iz svijeta u razvoju kako bi bolje predstavljao djelove svijeta gdje živi najveći broj katolika i gdje se uticaj Crkve širi.

Analitičari smatraju da postoje velike šanse da novi papa bude iz Latinske Amerike ili Afrike.

Papa Benedikt XVI odstupa s funkcije>>>

Pontifikat Benedikta XVI: Vatiliks, pedofilski skandali...>>>

Afrički kardinal Piter Turkson iz Gane, trenutno na čelu Odeljenja za pravdu i mir u Vatikanu, izjavio je još prije tri godine da ne vidi zašto sljedeći papa ne bi bio crnac.

Piter Turkson

Britanski "Gardijan" je objavio fotografiju karadinala sa komentarom:

"Favorit za nasljednika Benedikta XVI".

Među ostalim potencijalnim kandidatima za papu, iz Latinske Amerike najviše šansi imaju Odilo Šerer, nadbiskup ogromne dioceze u Sao Paolu u Brazilu, i Leonardo Sandri, Argentinac italijanskog porijekla, navela je agencija Rojters.

Švajcarski kardinal Kurt Koh, šef vatikanskog Odjeljenja za jedinstvo Crkve, izjavio je da ne vidi budućnost Crkve u Evropi

Dvojica visokih zvaničnika Vatikana nedavno je vrlo eksplicitno nagovijestila da bi Benediktov nasljednik mogao biti neko iz zemalja u razvoju.

"Znam mnogo biskupa i kardinala iz Latinske Amerike koji bi mogli da preuzmu dužnost vrhovnog poglavara Katoličke crkve“, izjavio je nadbiskup Gerhard Miler, koji se trenutno nalazi na čelu Kongregacije za doktrinu vjere.

Švajcarski kardinal Kurt Koh, šef vatikanskog Odjeljenja za jedinstvo Crkve, izjavio je za ciriški "Tagesancajger“ da ne vidi budućnost Crkve u Evropi.

"Bilo bi dobro da kandidati budu iz Afrike ili Južne Amerike na sljedećoj konklavi“, rekao je Koh, dodajući da bi on lično glasao za neevropskog kandidata.

Neki komentatori, takođe, navode da će Benediktova ostavka najvjerovatnije ubijediti kardinale da se odluče za nekog mlađeg.

Galerija

Bonus video: