Pontifikat Benedikta XVI: Vatiliks, pedofilski skandali...

Nekoliko javnih gafova Pape, većinom na samom početku pontifikata, izazvali su zgražanje javnosti
78 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2013. 16:34h

Čim je potvrđena vijesti da će se papa Benedikt XVI povući sa dužnosti, počele su špekulacije o razlozima njegovog odstupanja.

Malo ko je povjerovao objašnjenju da se Jozef Racinger jednostavno osjeća suviše nemoćnim da bi nastavio, jer su njegov pontifikat obilježile brojne kontroverze.

Seks skandali

U njegovoj eri je isplivalo najviše seks skandala unutar crkve, sa velikim slučajevima otkrivenim u SAD, Irskoj, Austriji, Belgiji, Njemačkoj, Holandiji i Norveškoj, a u nekim od tih skandala se pominjao i direktno.

Papa je navodno dok je bio nadispkup smijenio biskupa koji je zlostavljao djecu, ali mu je dopustio da bude u kontaktu sa mladim vjernicama.

Uznemiravao javnost

Nekoliko javnih gafova Pape, većinom na samom početku pontifikata, izazvali su zgražanje javnosti.

Još 2006. godine zgrozio je muslimanski svijet izjavom da je prorok Muhamed iza sebe ostavio samo "zlo i nehumanost".

Naljutio je i domoroce u Latinskoj Americi kada je tvrdio da kolonizacija njihovog kontinenta nije uključivala "nametanje stranih kultura", a Jevreje je pozivao da ih "izbavi iz tame".

Vatiliks

Najviše buke je stvorila afera Vatiliks, kada je bivši sobar papre osuđen zbog krađe dokumenata o navodnoj korupciji u Vatikanu.

Papa je pomilovao Paola Gabrijelea i informatičara Vatikana Klaudija Skjarpeletija.

Gabrijele je mjesecima kopirao dokumenta povjerljivog tipa i proslijeđivao ih novinaru Đanluiđiju Nuziju koji je ih je objavio u knjizi "Njegova svetost" i otkrio netrpjeljivost pape i drugog čovjeka Vatikana, kardinala Tarcisija Bertonea.

Musolinijev novac

Za vrijeme pontifikata Benedikta XVI otkriveno je da je, koristeći usluge of-šor kompanija, Vatikan stvorio međunarodni portfolio nekretnina u vrijednosti većoj od 500 miliona funti.

"Gardijan" je otkrio da je na ovaj način Vatikan „oplodio“ sredstva dobijena 1929. od Benita Musolinija u zamjenu za papinsko priznanje italijanskog fašističkog režima.

Novinari „Gardijana“ otkrili su da Vatikan posjeduje nekretnine na atraktivnim lokacijama u Londonu i Parizu, kao i u Švajcarskoj. Među nekima od njih su poslovni prostori u jednom od najelitnijih djelova Londona u kome se nalazi prodavnica nakita Bulgari i uspješna investiciona banka Altium kapital

Kako je naveo „Gardijan”, iznenađujuće je dokle je išao Vatikan kako bi sačuvao tajnu o Musolinijevim milionima i tome da je crkva zapravo vlasnik spornih nekretnina. Vlasništvo je skriveno iza čitave mreže sumnjivih of-šor kompanija.

Izvinjenje žrtvama sveštenika

Benedikt XVI se 2010. godine na Malti sastao sa žrtvama sveštenika pedofila i izvinio se zločine koji su se decenijama događali u Katoličkoj crkvi.

Tada je obećao da će uraditi sve što bude u njegovoj moći da kazni sveštenike i zaštiti mlade. Međutim, Benedikt je optuživan da je učestvovao u zataškvanju tih zlodjela dok je bio nadbiskup u Njemačkoj, ali i kasnije dok je bio na čelu jedne od vatikanskih kongregacija

Papa na Twitteru

Polovinom decembra prošle godine je objavio i svoj prvi tvit.

"Dragi prijatelj, zadovoljan sam što na ovaj način, preko Twittera, s vama mogu stupiti u kontakt. Hvala vam na vašim velikodušnim reakcijama. Blagosiljam vas sve od srca", napisao je tada, a ubrzo je stiglo i nekoliko stotina hiljada pratilaca.

Galerija

Bonus video: