Papa Benedikt XVI odstupa s funkcije

Ostavka na mjesto pape već je zabilježena u istoriji, ali se ona dešava prvi put u modernoj eri, kada je novi papa biran isključivo nakon smrti prethodnika
108 pregleda 54 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2013. 13:07h

Poglavar Rimokatoličke crkve Benedikt XVI odlazi sa te funkcije 28. februara, javljaju agencije.

Benedikt XVI je, navodi Rojters, svoju odluku obrazložio "nedostatkom snage za nastavak vršenja dužnosti" i uz napomenu da "odlazi za dobro Crkve".

Papa je naveo da njegova snaga, uslijed starosti, više nije prikladna za vršenje dužnosti čelnika Katoličke crkve.

Foto: Rojters

"U današnjem svijetu, podvrgnutom brzim promjenama i potresenom pitanjima od velike važnosti za život vjere, pri vođenju Crkve potrebni su i um i tijelo. U posljednjih nekoliko mjeseci snaga me napustila u takvim razmjerama da sam prepoznao svoju nemogućnost obavljanja povjerene dužnosti".

Britanski Telegraf piše da je bilo primjetno da se Benedikt XVI posljednjih godinu dana kreće uz pomoć štapa i da ima problema sa čitanjem tekstova.

Papa ove godine u aprilu puni 86 godina i najstariji je papa od Lava XIII, koji je preminuo 1903. godine u 93. godini, nakon 25 godina na čelu Rimokatoličke crkve.

Još prošle godine je, uprkos njegovom dobrom zdravlju, pominjana njegova ostavka. Ipak, je tada bio optimista.

Papa Benedikt XVI: Molite se za mene >>>

"Star sam, ali još mogu da obavljam svoje družnosti", rekao je papa bivšem kubanskom lideru Fidelu Kastru prilikom posjete Kubi prije skoro godinu dana.

Ostavka na mjesto pape već je zabilježena u istoriji, ali se ona dešava prvi put u modernoj eri, kada je novi papa biran isključivo nakon smrti prethodnika.

APA piše da je u istoriji katoličke crkve do sada samo jedan papa odstupio i to papa Celestin V koji je izabran 1294. godine. On je odstupio samo nekoliko mjeseci nakon što je izabran, a njegov nasljednik Bonifaz VIII naredio je njegovo zatvaranje.

Papa apeluje na katolike da koriste Fejsbuk i Tviter >>>

Papa će svoje mjesto napustiti 28. februara u 20 časova. Tada počinje period 'prazne stolice' (sede vacante)", rekao je portparol Svete Stolice Federiko Lombardi.

Period "prazne stolice" nastupa u slučaju smrti pape ili njegove odluke da se odrekne tog mjesta.

Papa Benedikt XVI došao je na čelo Rimokatoličke crkve u aprilu 2005. godine poslije smrti pape Jovana Pavla II.

Mediji ocjenjuju da je ta odluka praktično bez presedana u istoriji Katoličke crkve.

Papin brat: Papa je mjesecima razmišljao o ostavci

Brat rimokatoličkog poglavara Benedikta XVI, Georg Racinger (85), rekao je da je ljekar savjetovao papi da ne ide na prekookeanska putovanja i da je on mjesecima pomišljao da podnese ostavku.

Georg Racinger koji živi u Regensburgu je za novinsku agenciju DPA rekao da njegov brat sve teže hoda i da je njegova ostavka dio "prirodnog procesa".

"Godine su ga pritisle. U ovim godinama moj brat želi više odmora", kazao je Georg Racinger.

Galerija

Bonus video: