Monti: EU se boji Berluskonijevog povratka

Italijanski premijer Mario Monti izjavio je danas da se EU bojiBerluskonijeve pobjede na predstojećim izborima zbog mogućeg lošeg uticaja na euro i tržište Unije
0 komentar(a)
Mario Monti Silvio Berluskoni, Foto: Rojters
Mario Monti Silvio Berluskoni, Foto: Rojters
Ažurirano: 10.02.2013. 20:41h

"Berluskoni me je razočarao, izostao je sa svih važnih događaja i izdao je liberalnu revoluciju. EU se boji njegovog povratka jer joj je dosta bilo finansijske nediscipline i nesposobnosti odlučivanja, što je prijetnja i eurozoni", rekao je za Monti za tv stanicu TgCom24, koja je u Berluskonijevom vlasništvu.

Monti, bivši povjerenik Evropske komisije koji u Briselu uživa dobar ugled među većinom evropskih čelnika, zamijenio je Berluskonija u novembru 2011., na vrhuncu krize evropskih tržišta. Berluskoni je bio primoran da se povuče i prepustiti mjesto Montijevoj stručnoj vladi koja je trebala da pronađe odgovor na finansijsku krizu u Italiji.

Monti koji će na izborima 24. i 25. februara predvoditi koaliciju centra, rekao je takođe da Evropska narodna stranka (EPP), Berluskonijeva politička familija na nivou EU-a, "pokazuje da nas zaista cijeni i da ne trpi Berluskonija". Rekao je ipak da želi da prevaziđe u svojoj zemlji "tradicionalnu podjelu lijevo-desno koja nije uvijek najsretnija".

Monti, kojega su 14. decembra neočekivano pozvali na sastanak konzervativnih čelnika EP-a, iako nije njihov član, dobio je podršku evropskih partnera za učešće u predizbornoj trci kao protivkandidat Silviju Berluskoniju.

Berluskoni (76) za sada velik dio svoje predizborne kampanje bazira na populističkim napadima na EU, euro i ulogu Njemačke na evropskom planu.

Montijeve kritike su odmah pokrenule brojne reakcije i odgovor Berluskonijevih pristalica.

"Monti misli da se EU boji povratka Silvija Berluskonija. Mogu mu reći da se Italija boji Montijevog povratka", uzvratio je Đanfranko Rotondi, bivši ministar u Berluskonijevoj vladi.

Bonus video: