Konjsko meso podmeće mafija

Izgleda da je prisustvo konjskog mesa u goveđim pljeskavicama, lazanjama i drugim prozvodima rezultat prevare međunarodnih dimenzija
4 komentar(a)
Lazanje, Foto: Beta/AP
Lazanje, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.02.2013. 15:38h

Sumnja se da organizovane kriminalne bande koje operišu širom svijeta igraju glavnu ulogu u skandalu sa konjskim mesom zbog kojeg su ispražnjeni rafovi supermarketa širom Evrope.

Izgleda da je prisustvo konjskog mesa u goveđim pljeskavicama, lazanjama i drugim prozvodima rezultat prevare međunarodnih dimenzija, objavio je londonski „Obzerver“, pozivajući se na izvore bliske britanskom ministarstvu životne sredine, hrane i ruralnih pitanja i agenciju za bezbjednost hrane.

Eksperti iz industrije za preradu konjskog mesa rekli su „Obzerveru“ da postoje dokazi da poljske i italijanske mafijaške bande organizuju multimilionske prevare kako bi govedinu zamijenili konjskim mesom tokom procesa proizvodnje hrane.

Postoje tvrdnje da mafija zastrašuje veterinare i druge zvaničnike koji rade u klanicama i fabrikama da potpišu da je govedina a u stvari se radi o jeftinijim alternativama poput svinjetine i konjskog mesa.

Britanski ministar ekologije Oven Paterson sastao se juče sa predstavnicima velikih supermarketa i vodećih proizvođača hrane kako bi predstavio plan za pojačanje DNK testiranja hrane.

Naglasio je da još ne postoje dokazi da je skandal postao pitanje javne bezbjednosti.

Potvrdio je da je vlada otvorena da uključi Agenciju za teški i organizovani kriminal ako bude potvrđeno da je u pitanju prevara međunarodnih razmjera. Britanska policija istražuje skandal u saradnji sa kolegama iz drugih država.

„Bojim se da je ovo međunarodna kriminalna zavjera i moramo je ispitati do kraja”, poručio je Paterson.

Sumnje o podmetanju konjskog mesa prvi put su se pojavile sredinom januara, kada su lanci supermarketa povukli nekoliko serija pljeskavica. Strah od kontaminiranosti je naveo stotine evropskih prehrambenih kompanija da sprovedu DNK testove. Kompanija “Findus“ je otkrila da njene zamrznute goveđe lazanje sadrže skoro sto odsto konjsko meso.

Lanac supermarketa „Aldi“ je potvrdio da dvije njegove serije gotovih jela koje proizvodi „Komigel“, francuski snabdjevač sa kojim posluje i „Findus“, sadrže između 30 odsto i 100 odsto konjskog mesa.

„Komigel“ tvrdi da je meso uvezao iz Rumunije, kojoj je uvedena zabrana izvoza zbog virusnog oboljenja infektivna anemijea kopitara u toj državi. Francuska kompanija „Spangero“, odakle potiče meso za goveđe lazanje „Findus“, takođe je objavila da će tužiti rumunske snabdjevače.

Dramatičan pad trgovine konjima

„Obzerver“ piše da ovaj skandal nameće pitanje šta se dešava sa 65.000 konja koji se svake godine transportuju širom EU radi klanja. Trgovina živim konjima je dramatično opala a jedan od razloga je dobrobit životinja. Godine 2001, 165.000 konja je transportovano širom Evrope.

Nakon pada prekogranične trgovine živim konjima, povećana je prodaja smrznutog konjskog mesa, pri čemu veći dio završi u Italiji. Rumunija je prošle godine značajno povećala izvoz smrznutog konjskog mesa u države Beneluksa. Britanski nedjeljnik piše da je pažnja sada usmjerena na istočnu Evropu, glavnog izvoznika konjskog mesa u Francusku i Italiju.

Dio mesa koje je završilo u Irskoj uvezeno je iz Poljske, koja svake godine izveze oko 25.000 konja za klanje. Izvori iz industrije su takođe ukazali da mafija koja operiše u Rusiji i baltičkim državama ima ulogu u prevarama sa mesom.

Bonus video: