Slovenija: Policija bacila suzavac na demonstrante

Sa Kongresnog trga demonstranti idu u povorci noseći transparente "Niko nas ne predstavlja, parlament nećemo, ulicu ne damo"
69 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2013. 20:27h

Slovenačka policija upotrebila suzavac protiv 20.000 ljudi tokom protesta protiv političke elite u centru Ljubljane. Nezadovoljni Slovenci zatražili su na Trećem sveslovenačkom ustanku ostavke vodećih političara, među kojima premijera Janeza Janše, gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića i poslanika slovenačkog parlamenta.

Sa Kongresnog trga demonstranti idu u povorci noseći transparente "Niko nas ne predstavlja, parlament nećemo, ulicu ne damo", "Znanje je moć", "Radnici svih zemalja ujedinimo se", "Došlo je vrijeme kada rodoljub mora braniti svoju domovinu", a čuli su se i glasni zahtevi za ostavke premijera Janeza Janše i gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića.

Kolona se zaustavila i pred Bankom Slovenije, a pred Parlamentom, na Trgu republike ogradjenim zaštitnim ogradama i policijom, čuju se uzvici protiv "pokvarenih bankara".

Demonstranti su na zgradu Banke Slovenije nalijepili letke "Naša svojina". Ispred povorke je kamion na kojem je bina sa govornicima i muzičarima.

Uporedo je nastavljen "Protestival" kulturnih radnika koji su se pridružili "Trećem sveslovenačkom ustanku". Na njihovom programu je bila državna himna partizanske, i druge pjesme.

Nad gradom leti policijski helikopter, a policija štiti mnoge državne zgrade. "Prvi sveslovenački ustanak" je odžan u drugoj polovini decembra prossle godine, a drugi januara ove.

Galerija

Bonus video: