Lideri EU postigli okvirni dogovor o budžetu

"Sporazum još nije u potpunosti završen, ali smo sigurni da ćemo ga postići danas", rekao je jedan od zvaničnika EU
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2013. 12:02h

Lideri Evropske unije su poslije 15-časovnih iscrpnih razgovora u Briselu, postigli okvirni sporazum o novom sedmogodišnjem budžetu EU.

Time je postavljen temelj za usvajanje budžeta u vrijednosti od 960 milijardi eura namijenjenog za pomoć poljoprivredi i naučnim istraživanjima u predstojećim godinama, prenosi Rojters.

Ovaj sporazum, koji bi prema riječima zvaničnika EU trebalo da bude okončan krajem današnjeg dana, uspostavlja ravnotežu između zahtjeva sjevernoevropskih zemalja, medju kojima su Britanija i Holandija, i koje se zalažu za stezanje kaiša, kao i zemalja južne i istočne Evrope, kao što su Francuska i Poljska, i koje žele da novac iz budžeta bude utrošen na subvencije za poljoprivrednike i preko potrebnu infrastrukturu.

Poljoprivreda će, prema ovom sporazumu, biti poštedjena daljih smanjenja

"Ubijeđeni smo da smo postigli okvirni dogovor. Sporazum još nije u potpunosti završen, ali smo sigurni da ćemo ga postići danas", rekao je jedan od zvaničnika EU, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman.

Zvaničnici su, takođe, ukazali da će posljednji predlog budžeta, koji je predstavljen na novembarskom samitu, biti umanjen za 12 milijardi eura, čime će ukupan budžet za period 2014-2020, iznositi 960 milijardi eura.

Sredstva za prekogranični transport i projekte u oblasti energetike i telekomunikacija biće umanjena za više od 11 milijardi eura, dok će plate i druge privilegije zvaničnika EU biti smanjene za oko milijardu eura, navode zvaničnici.

Poljoprivreda će, prema ovom sporazumu, biti poštedjena daljih smanjenja, dok je za podršku ruralnom razvoju izdvojeno dodatnih 1,5 milijardi eura za period od sedam godina.

Osim toga što ovaj sporazum danas moraju potpisati svi lideri zemalja EU, on takodje mora biti odobren od strane evropskog parlamenta, koji bi se mogao pokazati kao velika prepreka, s obzirom da je predsjednik parlamenta rekao da neće prihvatiti prekomjerne rezove u budžetu.

Galerija

Bonus video: