Lider pokreta Otpor: Slovenačkim demonstrantima nedostaje koordinacija

"Mislim da nedostaje koordinacija, zajednički simbol i to što su tek počeli da rade na zajedničkoj viziji sjutrašnjice", kazao je Srđa Popović
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2013. 17:22h

Jedan od ključnih vođa studentskog pokreta Otpor iz Srbije Srđa Popović ocijenio je u Ljubljani da je u Sloveniji ozbiljna politička i ekonomska kriza i da zato jača pokret mladih iz srednje klase protiv aktuelne vlasti.

Ovaj beogradski politički aktivista, u svijetu poznati teoretičar nenasilnog otpora, boravio je protekla dva dana u Mariboru i Ljubljani.

On je u mariborskom bioskopu Udarnik i ljubljanskom klubu Gromki prikazao film o Otporu, pokretu iz devedesetih godina protiv režima Slobodana Miloševića, i održao predavanje.

Poseban interes aktivista slovenačkih protesta protiv aktuelne politike, korupcije i drugih društvenih negativnih pojava, ali i novinara, bio je usmjeren na metode nenasilne borbe među koje je Popović naveo viziju, taktiku i principe uspješne borbe.

Za udruživanje mladih je rekao da "pokazuje karakteristike nenasilnog pokreta s tim što su u Mariboru počeli (...) smjenjivanjem gradonačelnika, napreduju u pogledu toga koje metode koriste, prešli su put od nenapadanja na pripadnike policije i usmjerili se na Janšinu vladu".

Govoreći o slovenačkom otporu, Popović je u izjavi agenciji Beta ukazao i na neke nedostatke.

"Mislim da nedostaje koordinacija, zajednički simbol i to što su tek počeli da rade na zajedničkoj viziji sjutrašnjice", kazao je Popović i dodao da je neophodno jedinstvo, jer bez njega "nema uspješnog pokreta".

Razgovor sa Srđom Popovićem organizovao je Srpski kulturni centar "Danilo Kiš" iz Ljubljane uoči najavljenog mitinga nezadovoljstva aktuelnom vlašću u Ljubljani i kontramitinga Zbora za Republiku (Janšine) Slovenačke demokratske stranke, koja je na učešće pozvala članstvo iz cijele Slovenije.

Galerija

Bonus video: