EU će pokušati da pomogne "izgubljenoj generaciji"

"Visoka stopa nezaposlenosti među mladima ima dramitične posljedice za naše ekonomije, društva, a prije svega na mladu populaciju"
0 komentar(a)
EU, nezposlenost, mladi, Foto: Www.guardian.co.uk
EU, nezposlenost, mladi, Foto: Www.guardian.co.uk
Ažurirano: 07.02.2013. 11:28h

Lideri EU će tokom samita koji u četvrtak 7. februara počinje u Briselu predstaviti prijedlog o izdvajanju više od pet milijardi eura u borbi protiv nezaposlenosti među mladima. Cilj ovakvog programa je zaustavljenje rasta nezaposlenosti mladih zbog prezaduženosti pojedinih regiona i ekonomske krize.

Podrška evropskih lidera programa zavisi od sporazuma o narednom dugoročnom budžetu za 2014-2020

Prema procjenama nadležnih, nezaposlenost mladih EU godišnje košta 150 milijardi eura što je ekvivaletno 1,2 odsto evropskog bruto domaćeg proizvodnje (BDP). U 13 od 27 zemalja članica EU, nezaposlenost među mladima od 15 do 24 godine prelazi 25 odsto, a u Grčkoj i Španiji ona je dostigla 50 odsto.

Ekonomisti upozoravaju na ovaj ozbiljni problem koji se još uvijek ne rješava.

"Ovako visoka stopa nezaposlenosti među mladima ima dramitične posljedice za naše ekonomije, društva, a prije svega na mladu populaciju", izjavio je evropski komesar za rad Laslo Andor tokom prošlogodišnjeg predstavljanja ovog plana pomoći.

Podrška evropskih lidera programa zavisi od sporazuma o narednom dugoročnom budžetu za 2014-2020 za koji je potrebno obezbijediti skoro 1000 milijardi eura.

Bonus video: