Većina Slovenaca za ratifikaciju hrvatskog ugovora

60 odsto ispitanika tvrdi da bi na sljedećim izborima najradije glasali za neku novu političku stranku
0 komentar(a)
Ljubljana, Foto: Flickeflu.com
Ljubljana, Foto: Flickeflu.com
Ažurirano: 04.02.2013. 11:22h

Tri četvrtine Slovenaca smatra da bi trebalo ratifikovati hrvatski pristupni ugovor s Evropskom unijom, iako se čini da je za to sve manje mogućnosti, pokazuje anketa ljubljanskog "Dela".

Pozivajući se na rezultate ankete u kojoj je više od 500 ispitanika odgovaralo na pitanja u vezi s raspletom slovenačke političke krize, ljubljanski dnevnik otkriva da je 76 odsto anketiranih odgovorilo da podržava ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, 14 odsto je dalo negativan odgovor, dok je 10 procenata građana bilo neodlučno.

"Posljednjih sedmica čini se sve manje izglednim da će slovenački parlament ratifikovati pristupni ugovor Hrvatske s Unijom jer se stvari komplikuju zbog spora oko Ljubljanske banke, kao i političke i vladine krize. No, vidljivo je da bi do ratifikacije došlo vrlo brzo kada bi o takvim stvarima odlučivala javnost", navodi vodeći slovenački list.

Dio ispitivanja javnosti odnosio se na mogućnosti za razrješenje slovenačke političke krize u kojoj vlada više nema većinsku podršku u parlamentu, a premijera Janeza Janšu postepeno napuštaju njegovi koalicioni partneri.

Da bi Janša u takvoj situaciji trebao i dalje da insistira na položaju, da vodi državu s manjinskom vladom, u anketi se složilo samo 14 odsto ispitanika, prenosi agencija Hina.

Za formiranje prelazne vlade koju bi sastavila neka nova parlamentarna većina, vlade koja bi za zadatak dobila vođenje tačno određenih planova do novih izbora (tzv. projektna vlada) opredelilo se 29 odsto ispitanika, a 49 procenata ih ocjenjuje da je najbolji izlaz iz sadašnje krize u prijevremenim izborima.

60 odsto ispitanika tvrdi da bi na sljedećim izborima najradije glasali za neku novu političku stranku

Na pitanje o najboljem terminu za takve izbore, 66 odsto anketiranih navelo je da ih treba održati "što je prije moguće", a 16 odsto da bi se novi parlament mogao birati u istom terminu kad se budu birali slovenački zastupnici u Evropskom parlamentu, u proleće iduće godine.Najmanje ispitanika, 12 procenata, kao najbolji termin za nove parlamentarne izbore navelo je jesen 2014, kad bi se mogli održati zajedno sa redovnim lokalnim izborima.

Ukoliko bi, ipak, došlo do formiranja prelazne vlade s novom većinom, većina Slovenaca smatra da je ne bi smio voditi političar, nego stručnjak.

Među ispitanicima, čak, 60 odsto tvrdi da bi na sljedećim izborima najradije glasali za neku novu političku stranku koja bi se u međuvremenu bila osnovana, te da bi takva stranka morala biti bolja od onih za koje su do sada glasali, a koje su opterećene djelovanjem iz proteklih godina, odnosno "starim političkim gresima".

Bonus video: