Hiljade poljoprivrednika blokiralo puteve u Grčkoj

Na svim važnijim raskrsnicama na Peloponezu su desetine traktora čiji vozači čekaju da na znak poljoprivrednih udruženja zaustave saobraćaj
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2013. 13:35h

Hiljade poljoprivrednika su danas širom Grčke traktorima na desetak mjesta blokirale glavne puteve u znak protesta zbog teškoća prilikom otplate kredita, za šta su uslovi pooštreni, i zbog ukidanja subvencija za dizel gorivo.

Od podneva je zatvoren autoput koji u sjevernoj Grčkoj povezuje granicu s Turskom i luku Igumenica na Jonskom moru, koja je glavna spoljnotrgovinska veza Grčke i Turske sa Zapadnom Evropom.

Poljoprivrednici ne popuštaju uprkos dolasku jakih snaga policije.

"Problemi poljoprivrede su od najvišeg značaja za društvo, za privredu i zemlju. Njeno jačanje je osnova ozdravljenja privrede" rekao je grčkim medijima sekretar udruženja poljoprivrednika (PAAE) Janis Panagis.

Poljoprivrednici sjevera Grčke su za ponedeljak u podne zakazali izlazak mašinama na glavne autoputeve u okolini Soluna, ali za sada ne prijete da će ih i blokirati. Traktori su strateški raspoređeni na raskrsnicama drugih puteva sjeverne i srednje Grčke, koji vode ka Atini i dalje ka jugu, i poljoprivrednici u proglasu prijete da će ih zatvoriti u znak protesta "zbog državnog terora", prenosi atinski sajt vesti http://news.in.gr/.

Na jednom mjestu na autoputu Solun-Atina, poljoprivrednici su danas zaposjeli naplatnu stanicu i podigli rampe. Vozila su besplatno prolazila više od jednog sata, dok nije stigla policija.

Nakratko je bio zaposjednut i glavni put na Peloponezu gdje se poljoprivrednici tek dogovaraju o mjestima na kojima će sjutra blokirati saobraćaj širom te južne oblasti Grčke gdje je jedan od glavnih puteva blokiran već pet dana.

Na svim važnijim raskrsnicama na Peloponezu su desetine traktora čiji vozači čekaju da na znak poljoprivrednih udruženja zaustave saobraćaj.

Galerija

Bonus video: