Rim: Avion skliznuo s piste

Prema prvim izvještajima govori se o tome da je za incident krivo vrijeme i da su jak vjetar i kiša otežali slijetanje ili kao druga pretpostavka da se radi o grešci pilota
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2013. 11:35h

Šesnaestoro ljudi je povrijeđeno kad je avion rumunske aviokompanije "Carpatair", koji leti za italijansku aviokompaniju "Alitalia", skliznuo sa piste prilikom slijetanja na rimskom aerodromu Fjumićino.

Letilica ATR 72 koja je nosila oznake Alitalije poletjela je iz Pize na sjeveru u 19.15 sinoć sa 46 putnika i 4 člana posade.

Ona se sada nalazi na travi pored piste, blago nagnuta na jednu stranu sa polomljenom opremom za slijetanje, javili su vatrogasci.

Najteže je povrijeđena jedna od članica posade, Rumunka stara 30 godina koja je zadobila povrede kičme ali život joj nije u opasnosti, javili su italijanski mediji.

Pokrenute su istrage da se ustanove tačne okolnosti nesreće. Prema prvim izvještajima govori se o tome da je za incident krivo vrijeme i da su jak vjetar i kiša otežali slijetanje ili kao druga pretpostavka da se radi o grešci pilota.

Alitalija je sinoć objavila da prekida sve letove Carpatair-a za Pizu i Bolonju. Carpatair u partnerstvu sa Alitalijom leti na relacijama Ankona-Rim, Piza-Rim kao i Rim- Bolonja od januara.

Rimski aerodrom ostao je otvoren za saobraćaj ali je pista gdje se udes dogodio zatvorena.

"Prilikom slijetanja avion je dva puta jako udario o tlo. Drugi put oprema za slijetanje se slomila i avion je završio izvan piste", rekao je jedan putnik za agenciju Ansa.

Italijanski mediji navode da je partnerstvo Carpatair-a i Alitalije kontroverzno posljednjih mjeseci zbog nekoliko incidenata.

Galerija

Bonus video: