Pariz traži od EU da zaustavi rasipanje hrane

UN su pokrenule svjetsku kampanju za smanjenje otpada hrane koji se procjenjuje na 1,3 milijardi tona hrane godišnje
69 pregleda 1 komentar(a)
hrana, Foto: Www.telegraph.co.uk
hrana, Foto: Www.telegraph.co.uk
Ažurirano: 02.02.2013. 20:13h

Pariz će se zalagati za stvaranje evropskog odbora za suzbijanje rasipanja hrane, izjavio je za AFP Gijom Garo, francuski ministar za hranu, koji je u posjeti Italiji.

"Moramo mnogo da radimo zajedno jer je nužno da se koordiniraju akcije protiv rasipanja", rekao je ministar koji je na turneji po Evropi.

Poslije Londona i Kelna (Njemačka), Garo je došao u Bolonju, u oblast Emilija-Romanja - "vrhunski region koji suzbija prehrambeni otpad".

"Bitno je da države, sa lokalnim zajednicama, pojačaju mobilizaciju građana, udruženja, privrednih subjekata, proizvođača"

On je tu posjetio jednu samouslugu "Coop" iz koje se svi proizvodi kojima se bliži istek roka upotrebe, hitno dijele dobrotvornim udruženjima, a otišao je i u tamošnji centar za prikupljanje i distribuciju viškova hrane.

Ministar koji planira da do juna u Francuskoj pokrene sklapanje "nacionalnog pakta protiv prehrambenog otpada", kaže da je "bitno da države, sa lokalnim zajednicama, pojačaju mobilizaciju građana, udruženja, privrednih subjekata, proizvođača".

Smanjenje otpada hrane

UN su pokrenule svjetsku kampanju za smanjenje otpada hrane koji se procjenjuje na 1,3 milijardi tona hrane godišnje.

Po podacima Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), sa sjedištem u Rimu, u industrijalizovanim regionima "skoro polovina bačene hrane - oko 300 miliona tona godišnje, nastaje jer proizvođači, trgovci i potrošači, odbacuju proizvode iako su još upotrebljivi".

Evropska unija je postavila cilj da količinu hrane koja se baca prepolovi do 2025. godine.

Bonus video: