"NACISTI NAPOLJE"

U Beču protest protiv desničarskog bala

Prema pisanju medija jedan gost bala je koristio sprej od bibera da bi se odbranio od demonstranata
0 komentar(a)
Beč, protest, Foto: Www.euronews.com
Beč, protest, Foto: Www.euronews.com
Ažurirano: 02.02.2013. 17:53h

Oko 3.000 ljudi okupilo se u petak 1. februara u Beču da protestuje protiv desničarskog bala, koji svake godine okuplja desničarske organizacije.

Poslanika u Evropskom parlamentu Slobodarske partije Austrije (FPO) Andreasa Melcera demonstranti su gađali crvenom bojom

Demonstracije su počele mirno, ali se tokom večeri ipak, i pored velikog prisustva policije, dogodio napad na goste bala.

Učesnici skupa su istakli da su se okupili da bi onemogućili održavanje takozvanog „Bal Akademika“.

Nakon marša kroz ulice centra proglašen je zvaničan završetak protesta, ali učesnici se nisu razlišli, već je jedna grupa pokušala da prodre do palate Horfburg u kojoj se održava bal, uzvikujući „Nacisti napolje“.

Crvenom bojom na poslanika EP

Prema pisanju medija jedan gost bala je koristio sprej od bibera da bi se odbranio od demonstranata.

Policija je saopštila da je bilo i više manjih sukoba sa čuvarima reda, usljed kojih su dvije osobe uhapšene

Poslanika u Evropskom parlamentu Slobodarske partije Austrije (FPO) Andreasa Melcera demonstranti su gađali crvenom bojom.

Takođe i drugi gosti su "ofarbani" posebno pripremanim „oružjem“ demonstranata.

Šef poslaničkog kluba FPO u Beču Johan Gudenus morao je da pobjegne u jedan kafić odakle je dobio policijsku pratnju do ulaza u Hofburg.

Policija je saopštila da je bilo i više manjih sukoba sa čuvarima reda, usljed kojih su dvije osobe uhapšene i dva policajca lakše povrijeđena.

I prošle godine su ljevičarski ekstremisti napali goste bala, među kojima, kao i ove godine, ima grupacija iz svih dijelova Austrije ali i Njemačke.