Rusija slavi 70 godina pobjede u Staljingradu

Ceremoniju obiljležavanja 70 godina od završetka bitke predvodi ruski predsjednik Vladimir Putin u Volgogradu
60 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2013. 10:50h

Rusija slavi pobedu sovjetske vojske nad nacistima u jednoj od najvažnijih bitaka u Drugom svjetskom ratu, Staljingradskoj bici.

Ceremoniju obiljležavanja 70 godina od završetka bitke predvodi ruski predsjednik Vladimir Putin u Volgogradu.

U Volgogradu, nekadašnjem Staljingradu, održava se danas niz manifestacija, uključujući vojnu paradu i polaganje vijenaca.

Kada se večeras oglasi svečana artiljerijska paljba sa brda iznad grada, centar Staljingrada potonuće u grad. U sedam minuta građanima će se pomoću lasera i svjetlosnih efekata, projektora i zvukava bombardovanja dočarati hronika bitke za svaku kuću, fabriku i ulicu.

Grad se spremao godinu dana za sedamdesetogodišnjicu.

Preživjeli veterani već danima dobijaju pisma i pozdrave. Sinoć je ruski predsjenik organizovao prijem, gdje im je čitao depeše iz Drugog svjetskog rata u kojima oni pominju i njihovi podvizi.

U šestomjesečnoj bici, jednoj od najvećih u istoriji ratovanja, stradalo je oko 1,5 miliona ljudi u borbama, ali i od hladnoće i gladi.

Gradski oci Volgograda izglasali su prije dva dana predlog da tokom šest dana u godini grad nosi "ratno" ime, Staljingrad.

Bitka je trajala oko 200 dana i bila je najveća u Drugom svjetskom ratu i jedna od najvećih u istoriji ratovanja. Od ljeta 1942, u bici je učestvovalo više od 2,5 miliona vojnika sa oko 20.000 topova, 2.000 tenkova i 2.000 aviona.

Na Staljingradskom frontu poginulo je više od milion vojnika Crvene armije, i oko 800.000 nemačkih vojnika i vojnika Sila osovine. Braneći Staljingrad Rusija je branila pristup nafti na Kavkazu i centralni put snabdijevanja Volgom. Hitler poslije Staljingrada nije dobio ni jednu veću bitku.

Zbog heroizma branilaca, Staljingrad je još 1945. godine, na kraju Drugog svjetskog rata, proglašen Gradom herojem Sovjetskog Saveza.

Galerija

Bonus video: