Izborna komisija: Erdogan pobijedio u prvom krugu

Given nije iznosio tačne rezultate, ali je agencija Anadolija prenijela da je turski lider osvojio oko 52,5 odsto glasova
1 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2018. 07:23h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan dobio je više od 50 odsto glasova na jučerašnjim izborima, saopštila je danas izborna komisija.

"Prema rezultatima, Redžep Tajip Erdogan je dobio apsolutnu većinu važećih glasova", rekao je predsjednik izborne komisije Sadi Given na konferenciji u Ankari.

Ta Givenova izjava je u sjedištu Erdoganove Partije pravde i razvoja (AKP) dočekana radosnim uzvicima.

On je naveo da je u sistemu komisije do sada registrovano 97,7 odsto glasova kao i da glasovi koji tek treba da budu obrađeni nisu dovoljni da izbore odvedu u drugi krug.

Given nije iznosio tačne rezultate, ali je agencija Anadolija prenijela da je turski lider osvojio oko 52,5 odsto glasova.

Turci su juče glasali i na predsjedničkim i na parlamentarnim izborima, a borba se vodila između Erdogana, koji već 15 godina dominira političkom scenom, i opozicije odlučne da ga najzad zaustavi.

Prema navodima Anadolije, AKP i njen nacionalistički saveznik MHP sačuvali su parlamentarnu većinu sa oko 53,6 odsto glasova.

Izbori su bili izuzetno važni jer su od danas na snazi ustavne promjene kojima je Turska prešla s parlamentarnog na predsjednički sistem vlasti, čime su šefu države značajno uvećana ovlašćenja.

Bonus video: