Međunarodna konferencija o sigurnosti u Minhenu: U fokusu Sirija, Mali i Iran

Na konferenciji su najavili učešće potpredsednik SAD Bajden, ruski šef diplomatije Lavrov, predsjednik EK Barozo, više njemačkih ministara itd.
0 komentar(a)
Filip D. Marfi, Džo Bajden, Džil Bajden, Foto: Beta/AP
Filip D. Marfi, Džo Bajden, Džil Bajden, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.02.2013. 10:41h

Uz jake mjere bezbjednosti, večeras počinje 49. međunarodna konferencija o sigurnosti u Minhenu, posvećena kriznim žarištima u svijetu - od Sirije do Malija i Irana.

Na konferenciji će učestvovati visoki političari i eksperti iz više od 90 zemalja.

Na konferenciji su najavili učešće američki potpredsednik Džozef Bajden, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, više njemačkih ministara - odbrane, vanjskih i unutrašnjih poslova, finansija, kao i mnogobrojni političari i eksperti.

Šefovi vlada ili država, ministri vanjskih poslova i odbrane, pet komesara Evropske unije, vodeći ljudi NATO, brojni eksperti za pitanja sigurnosti će u minhenskom luksuznom hotelu "Bajrišer Hof" ovog vikenda, praćeni demonstracijama protivnika NATO i globalizacije, tražiti rješenja za mirniji svijet.

Oko 3.400 njemačkih policajaca će ovog vikenda brinuti za bezbjednost učesnika skupa, a večeras će se na dnevnom redu naći i najvažnija evropska tema - kriza eura - a tu su za diskusioni sto, prema riječima direktora konferencije Volfganga Išingera, bivšeg člana pregovaračke trojke EU o Kosovu, pozvani njemački ministar finansija Volfgang Šojble, nekadašnji šef svjetske banke Robert Zelik i drugi.

Kasno uveče bi trebalo da se na dnevnom redu ovog skupa nađe i tema o energetskoj zavisnosti Amerike i dejstvu na svjetsku privredu.

Sjutra će na dnevnom redu biti ''klasične sigurnosne teme'' o kojima će govoriti generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, komesar za vanjsku politiku EU Ketrin Ešton i drugi, a u nedjelju, završnog dana konferencije, na dnevnom redu će biti, između ostalog, Teheran i nuklearni program Irana.

Bonus video: