ŽALI SE NA USLOVE

Brejvik: U zatvoru trpim tešku torturu

Iz bezbjednosnih razloga Brejvik je odvojen od drugih zatvorenika u zasebnoj ćeliji koja ima vlastito dvorište gdje on može da vježba sat dnevno
16 komentar(a)
Anders Brejvik, Foto: Rojters
Anders Brejvik, Foto: Rojters
Ažurirano: 22.02.2019. 09:08h

Anders Bering Brejvik, koji izdržava kaznu od 21 godinu zatvora zbog ubistva 77 ljudi, požalio se vladi na uslove u zatvoru koje je nazvao "teškom torturom".

U žalbi koju je uputio ministarki pravde Norveške Greti Faremo i upravniku zatvora Knutu Bjarkeidu, Brejvik je naveo da ga predugo drže u samici, prenosi AFP riječi njegovog advokata Torda Jordeta.

Iz bezbjednosnih razloga Brejvik je odvojen od drugih zatvorenika u zasebnoj ćeliji koja ima vlastito dvorište gdje on može da vježba sat dnevno.

Brejvik se takođe požalio na bezbrojne pretrese, nedostatak ponuđenih aktivnosti u zatvoru, kao i na gotovo "totalnu zabranu" slobode izražavanja, što sve, po njegovom mišljenju, krši norveški zakon koji zabranjuje "tešku torturu".

U novembru je Brejvik uputio pismo od 27 strana zatvorskim vlastima sa spiskom pritužbi koje variraju od svakodnevnih primedbi, kao što je hladna kafa, pa do ozbiljnijih pitanja, kao što je cenzura pisama, boravak u samici i stalni pretresi.

Okrivljujući norvešku Laburističku partiju za multikulturalizam, Brejvik je otvorio vatru na omladinu te stranke koja je boravila u ljetnjem kampu na ostrvu Utoja u julu 2011. i ubio 69 osoba, mahom mladih.

Prethodno je Brejvik ubio osam ljudi ispred zgrade vlade u Oslu, a zatim je otputovao na ostrvo Utoja gdje je nastavio ubilački pohod.