Ukida se školarina u Njemačkoj

Regionalne vlade u sedam od 16 njemačkih saveznih država uvele su plaćanje studija tokom posljednje decenije, ali su kasnije, sa izuzetkom dvije države, sve ukinule školarine
9 komentar(a)
Njemački studenti, Foto: Europeandcis.blogs.ie.edu
Njemački studenti, Foto: Europeandcis.blogs.ie.edu
Ažurirano: 31.01.2013. 17:01h

Uskoro će u cijeloj Njemacckj studiranje biti besplanto pošto je i posljednja savezna država u kojoj se još plaćala školarina na univerzitetima, primorana da održi referendum o tome.

Regionalne vlade u sedam od 16 njemačkih saveznih država uvele su plaćanje studija tokom posljednje decenije, ali su kasnije, sa izuzetkom dvije države, sve ukinule školarine. Jedna od te dvije države, Donja Saksonija, potom je izabrala novu vladu lijevog centra koja je obećala da će ukinuti plaćanje studiranja.

Vlada Bavarske podijeljena je oko ovog pitanja. Zvaničnici su danas objavili da ima dovoljno potpisnika peticije za održavanje referenduma o školarini.

Ankete pokazuju da je većina ljudi u ovoj državi protiv školarina. Moguće je da će bavarska skupština djelovati prije glasača.

Guverner Bavarske Horst Zehofer rekao je da će "školarine biti ukinute... samo je pitanje da li će to učiniti skupština ili narod".

Bonus video: