Jevgenij Školov - Putinove oči i uši u Kremlju

Nedavno mu je povjerena istraga ilegalnih finansijskih transakcija ruskih zvaničnika
1 komentar(a)
Jevgenij Školov, Foto: ITAR-TASS
Jevgenij Školov, Foto: ITAR-TASS
Ažurirano: 31.01.2013. 11:39h

Kada je Vladimir Putin odlučio da uhapsi mafijaškog bosa Semjona Mogiljeviča u januaru 2008, nije angažovao redovnu policiju, specijalne snage, Istražnu komisiju ili Federalnu službu bezbjednosti (FSB).

Oslonio se na jednu elitnu snagu u Departmanu za ekonomsku bezbjednost (DES) ministarstva unutrašnjih poslova, kojim je upravljao njenov stari provjereni drug, veteran KGB-a Jevgenij Školov.

U tekstu „Putinov mali pomagač“, Radio Slobodna Evropa piše da to ne iznenađuje s obzirom na to da veze između njih dvojice datiraju još iz dana kada su bili agenti KGB-a u Drezdenu 1980-ih godina.

Školov je u maju formalno imenovan za Putinovog savjetnika zaduženog za kadrovsku politiku. Nedavno mu je povjerena istraga ilegalnih finansijskih transakcija ruskih zvaničnika.

Osim toga, navodi autor Brajan Vitmor, Školov je i čuvar kompromitujućih dokumenata Kremlja, „što ga čini najvažnijim zvaničnikom za kojeg (vjerovatno) nikad niste čuli“.

Veb sajt „rumafia.com“, koji sastavlja dosijee o najvišim ruskim zvaničnicima, Školova naziva „siva eminencija Kremlja“, dodajući da su „bezbjednosni, vojni i policijski zvaničnici primorani da ponizno idu kod Školova, znajući da će predsjednik gotovo sigurno podržati njegov stav“.

Najnovija Školovljeva uloga proističe iz kampanje Kremlja protiv korupcije. Vitmor podsjeća da je Putin u decembru naredio državnim kompanijama i bankama da otkriju iznos zarada najviših menadžera i članova njihovih porodica. Duma je, u međuvremenu, usvojila zakon koji zvaničnicima nalaže da imovinu iz inostranstva vrate u Rusiju.

Putin je tada zadužio Školova da predvodi novu međuagencijsku grupu koja prikuplja informacije o imovini i poslovnim transakcijama ruskih zvaničnika.

SELEKTIVNA borba protiv korupcije

U članku se izražava sumnja da je u pitanju prava kampanja protiv korupcije.

„Ako je prošlost ikakav pokazatelj, ta nova pravila će biti selektivno primjenjivana i uperena protiv onih koji se suprotstavljaju Kremlju. Sve se svodi na uticaj i kontrolu u vrijeme kada se Putin svojski trudi da disciplinuje uskomešanom elitom“.

Vitmor piše da kao neko ko sastavlja i čuva ta dokumenta, Školov ima ogromu moć i podsjeća da je i Putin imao tu ulogu kao zamjenik gradonačelnika Sankt Peterburga.

„Poznato je da špijuni imaju odlično pamćenje. Nikad ne zaboravljaju prijatelje ili neprijatelje, tako da ni Jevgenij Školov nije izuzetak,“ objavila je nedavno „Novaja gazeta“.

To je postalo jasno nedugo nakon što je Školov preuzeo funkciju u Kremlju. Sprovodeći u djelo Putinovu želju da očisti ministarstvo unutrašnjih poslova, iskoristio je priliku i da se osveti svojim protivnicima u tom resoru.

Bio šef Andreja Horeva

Školov je u novembru 2006. imenovan za šefa departmana ministarstva unutrašnjih poslova za kriminal.

Godinu kasnije je postao zamjenik šefa policije za krivične istrage zadužen za departman ekonomskog kriminala, departman krivičnih istraga i departman za organizovani kriminal i terorizam.

Iz ministarstva odlazi 2011, navodno zbog neslaganja sa tadašnjim šefom policije Rašidom Nurgalijevim. Međutim, mediji su pisali da je pravi razlog to što je osoblje departmana pod njegovom kontrolom bilo umiješano u nekoliko korporativnih skandala visokog profila.

„Novaja gazeta“ je objavila da je glavni razlog ostavke sve veći korupcionaški skandal oko pokušaja preuzimanja „Toljatiazota“, jednog od najvećih svjetskih izvoznika amonijaka.

Fokus skandala je preusmjeren na Andreja Horeva, koji je došao u DES 2007. Školovu se svidio Horev i ubrzo ga je imenovao za prvog zamjenika šefa DES-a sa praktično neograničenim ovlašćenjima.

Krajem 2010, kako navodi sajt „rumafia.com“, kada su Horevljeve aktivnosti prešle sve granice drskosti, Školov je od njega zatražio da podnese ostavku. Horevje to odbio i počeo je da blati svog šefa u štampi i kod zajedničkih prijatelja.

Spor je riješen tako što je predsjednik Medvedev odjednom smijenio sve zamjenike u ministarstvu unutrašnjih poslova.

Horev je, inače, sklopio kupoprodajni ugovor vrijedan 6,5 miliona eura sa Budvaninom Ivanom Delićem, odnosno njegovom porodicom. Predmet ugovora je preuzimanje hotela „Azimut” sa četiri zvjezdice na Svetom Stefanu.

Bonus video: