Bivšem šefu policije doživotna robija za ubistvo novinara

Bivši ukrajinski šef policije osuđen zbog ubistva novinara, kao nalogodavce prozvao najviše zvaničnike
133 pregleda 0 komentar(a)
Oleksij Pukač, Foto: Reuters
Oleksij Pukač, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2013. 12:33h

Bivši ukrajinski šef policije osuđen je na doživotnu robiju zbog ubistva jednog opozicionog novinara 2000, ali je na sudu kazao da su i drugi zvaničnici, uključujući i bivšeg predsjednika Leonida Kučmu, jednako krivi za ovaj zločin.

Kijevski sud je utvrdio da je šef službe spoljnog nadzora ukrajinskog MUP-a Oleksij Pukač ubio novinara Georgija Gonadzea (31) i da mu je onda odsjekao glavu, prenio je BBC. Pukač je priznao krivicu, ali je kazao da je radio po nalogu tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, pokojnog Jurija Kravčenka.

Pokušaj da se Kučma procesuira po optužbi da je naredio ubistvo propao je u decembru 2011. kada je sudija odlučio da tajni audio snimci koji su ga jasno optuživali ne mogu biti korišteni kao dokaz na sudu pošto su pribavljeni „nelegalnim sredstvima“.

Pukač je četvrta osoba koja je osuđena za svirepo ubistvo novinara koji je pisao o političkoj korupciji i kriminalu u vrijeme kada je Ukrajina čvrsto kontrolisala medije

Bivši predsjednik, koji danas živi u Kijevu, uvijek je negirao umiješanost u ubistvo novinara.

Kada je sudija upitao Pukača da li je razumio presudu i kaznu, on je odgovorio: „Bolje ću je shvatiti kada Kučma i (tadašnji šef predsjednikovog kabineta Volodimir) Litvin budu sjedjeli ovdje pored mene.“

Pukač, koji je uhapšen 2009, ispričao je da je nenamjerno kaišem udavio novinara dok ga je u septembru 2000. ispitivao o mogućim vezama sa stranim zemljama. Kasnije je priznao da je sjekirom obezglavio Gongadzeovo tijelo. Glava je nađena naredne godine u šumi u blizini Kijeva, a dio lobanje je pronađen tek 2009.

Istragom je utvrđeno da je Pukač kidnapovao i prebio još jednog novinara, Oleksija Podolskija, s ciljem vršenja pritiska na njega i da je uništavao policijska dokumenta kako se ne bi koristila u rasvjetljavanju slučaja, objavile su „Ukrajinske novosti“.

Pukačov advokat je kazao da će se žaliti na presudu, što je najavila i Valentina Teličenko, advokatica Gongadzeove udovice

Nekoliko mjeseci prije nego što je ubijen, Gongadze je osnovao internet sajt „Ukrajinskaja pravda“ koji je oštro kritikovao predsjednika. Tri zvaničnika iz Pukačevog odjeljenja već služe zatvorske kazne od 12 i 13 godina zbog učešća u ubistvu.

Nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Jurij Kravčenko je nađen mrtav 2005, malo prije nego što je trebalo da bude saslušan u vezi sa slučajem. Iako je na glavi imao dvije rane od metka, zvanično je proglašeno da je izvršio samoubistvo.

Ubistvo Gongadzea je ozbiljno potreslo Kučminovu vladavinu i doprinijelo pobuni javnosti protiv korupcije, što je dovelo do „Narandžaste revolucije“ 2004. kojom je okončan stari poredak.

Pukačov advokat je kazao da će se žaliti na presudu, što je najavila i Valentina Teličenko, advokatica Gongadzeove udovice, „ne zato što sumnja u Pukačovu krivicu, nego zato što sud nije utvrdio motiv ubistva“.

Bonus video: