EU, ECB i MMF odbacili plan Slovenije za spas banaka

EU, ECB i MMF očekuju preciznije definisanje uloge kompanije za upravljanje bankarskim sredstvima, takozvane loše banke
2 komentar(a)
Evropska centralna banka, Foto: Telegraph.co.uk
Evropska centralna banka, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 29.01.2013. 17:26h

Predstavnici Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sumnjaju u efektivnost slovenačke "loše" banke, navodi se u preliminarnom mišljenju o zakonskom okviru za upravljanje kreditima sa statusom nenaplativih potraživanja.

Strane institucije brinu da li su četiri milijarde eura državnih garancija, plus milijardu eura za dokapitalizaciju banaka dovoljni, i žele da znaju kako je vlada došla do datih cifara, s obzirom da još nije sprovela stres testove u bankama, navodi slovenački Dnevnik koji je imao uvid u dokumenta.

EU, ECB i MMF očekuju preciznije definisanje uloge kompanije za upravljanje bankarskim sredstvima, takozvane loše banke, njenih ovlašćenja i detalja finansiranja do kraja januara, prenosi slovenačka agencija STA.

Pomenute institucije navode i da Ljubljana nije obezbijedila nezavisnost i transparentnost loše banke

Oni takođe predlažu da centralna banka, za koju vjeruju da ne učestvuje dovoljno u procesu spasa banaka, sprovede stres testove u roku od tri mjeseca, da bi se odredila adekvatnost kapitala u bankama.

Dokument, prema pisanju Dnevnika, sadrži očekivanja EU, ECB i MMF-a u vezi sa preciziranjem kriterijuma za transfer sredstava, metodologijom procjene problematičnih kredita i strategijom za upravljanje zajmovima.

Pomenute institucije navode i da Ljubljana nije obezbijedila nezavisnost i transparentnost loše banke, što povećava rizike od korupcije, pa je veoma važno da bankom upravljaju nezavisni direktori, da bi se izbjegao konflikt interesa.

Bonus video: