BANKROTIRALI 2008.

Sud oslobodio Island krivice jer ne vraća novac štedišama

Oko 340.000 britanskih i holandskih štediša izgubilo je novac s onlajn računa banke Ajsejv, filijale islandske banke Landsbanki kada je ta banka, kao i druge banke te zemlje, propala 2008. godine
1 komentar(a)
Island banka, Foto: Cnn.com
Island banka, Foto: Cnn.com
Ažurirano: 28.01.2013. 18:03h

Sud Evropskog udruženja slobodne trgovine oslobodio je danas Island krivice zbog odbijanja da štedišama isplati novac koji su izgubili kada je bankarski sistem u toj zemlji 2008. godine doživio kolaps.

Sud sa sjedištem u Luksemburgu, koji je nadležan za zemlje Evropske unije, Island, Litenštajn i Norvešku, presudio je da zakoni o osiguranju depozita ne pokrivaju "sistematski bankarski krah u razmjerama kakve su bile na Islandu".

Oko 340.000 britanskih i holandskih štediša izgubilo je novac s onlajn računa banke Ajsejv, filijale islandske banke Landsbanki kada je ta banka, kao i druge banke te zemlje, propala 2008. godine.

Te štediše su dobile nadoknadu u ukupnom iznosu od pet milijardi dolara od vlada Velike Britanije i Holandije, koje od tada pokušavaju da povrate svoj novac.

Islanđani su dva puta na referendumu odbacivali sporazum o isplati odštete Velikoj Britaniji i Holandiji.

Ministarstvo spoljnjih poslova Islanda je saopštilo da uspjeh na sudu predstavlja "značajnu satisfakciju".

"Ajsejv više nije kamen spoticanja za ekonomski oporavak Islanda", navedeno je u saopštenju.

Island će ipak isplatiti određenu sumu novca Britaniji i Holandiji i to sredstvima sakupljenim od prodaje imovine banke Landsbanki.

Preporučujemo za Vas