Da se ne ponovi

U Aušvicu i Varšavi odata pošta žrtvama holokausta

Na ovu 68. godišnjicu oslobođenja najveće "fabrike smrti" koju su njemački nacisti podigli na jugu okupirane Poljske, otvorena je poslije decenije pauze nova ruska nacionalna izložba
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2013. 20:05h

U bivšem najvećem nacističkom koncentracionom logoru Aušvic i u Varšavi odata je danas komemorativnim ceremonijama, uz podsjećanje da su nacizam i smrt sinonimi, pošta žrtvama holokausta na Međunarodni dan sjećanja na njih.

Na ovu 68. godišnjicu oslobođenja najveće "fabrike smrti" koju su njemački nacisti podigli na jugu okupirane Poljske, otvorena je poslije decenije pauze nova ruska nacionalna izložba, na starom mjestu u bloku 14 u Aušvicu gde je od 1961. kao jedan od prvih nacionalnih otvoren sovjetski paviljon.

"Danas, na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta susrećemo se u Aušvicu mi, predstavnici raznih država, ljudi raznih nacija, raznih generacija. Ali svi smo saglasni da zločini fašizma ne zastarijevaju a da je sjećanje na njihove žrtve sveto", kazao je predsjednik Dume ruskog parlamenta Sergej Nariškin, otvarajući rusku izložbu.

Ruski ministar kulture Vladimir Medinski podsjetio je takođe na junaštvo vojnika Crvene armije koji su 27. januara 1945. godine oslobodili logor i posljednjih oko 7.000 preživjelih logoraša.

Izložba na dva sprata ruskog paviljona na 750 kvadratnih metara nazvana "Tragedija. Junaštvo. Oslobođenje" otvorena je sa kašnjenjem od nekoliko godina zbog sporova oko nacionalnosti žrtava iz oblasti koje su Sovjetskom Savezu pripale poslije aneksije na osnovu dogovora Staljina i Hitlera.

Kako na tom jezivom stratištu današnji politički sporovi oko međunarodnih granica i tumačenja istorije ne bi zasijenili tragediju žrtava postarale su se dvije mape na odmah na ulazu u ruski paviljon kao kompromis - jedna iz vremena pred aneksiju a druga pred napad Hitlerove Nemaccke na SSSR.

"Aušvic više nikada ne smije da se ponovi", glavna je parola odavanja pošte žrtvama holokausta u Poljskoj. Simbol ovogodišnje komemoracije je slika poljske Jevrejke Haline Olomucke "Oslobođenje", naslikane na običnom kartonu. "S jedne strane radost zbog kraja pakla, a s druge nezamislivo breme proživljenih strahota koje že preživjeli nositi u sebi do kraja života", kazao je direktor Muzeja u bivšem nacističkom logoru Aussvic Birkenau Pjotr Civinjski.

Oko 80 preživjelih logoraša, predstavnici Rusije i druge strane delegacije kao i poljski zvaničnici i velikodstojnici raznih religija zapalili su svijeće i položili cvijeće za žrtve na Spomenik u dijelu logora Birkenau kod gasnih komora a ceremonija je završena zajedničkom molitvom za mrtve.

Poštu žrtvama holokausa poljska prijestonica Varšava odala je svečano kod Spomenika herojima Varšavskog geta. U samom Aušvicu nacisti su pobili preko 1,1 miliona ljudi, uglavnom Jevreja ali i Roma, Poljaka, sovjetskih ratnih zarobljenika i pripadnika drugih naroda Evrope.

Procjene su da je u holokaustu pobijeno šest miliona Jevreja, od toga najmanje tri miliona poljskih. "Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta nije samo dan odavanje pošte žrtvama, već i pošte plemenitim ljudima, Pravednima među narodima svijeta koji uprkos opasnosti koja je prijetila njihovim porodicama nisu odbili da pomognu progonjenim Jevrejima", kazao je danas u Varšavskom getu izraelski diplomata Nadav Ešar.

Galerija

Preporučujemo za Vas