Slovenija: Janša odbija da podnese ostavku, ministri napuštaju vladu

Izvještaj antikorupcijske komisije slovenački premijer je ocijenio kao "akt političke inkvizicije"
75 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2013. 21:30h

Premijer Slovenije Janez Janša izjavio je danas da neće podnijeti ostavku na tu funkciju, a kao jedan od razloga naveo je i potrebu da Slovenija blagovremeno ratifikuje sporazum o ulasku Hrvatske u Evropsku uniju (EU).

Janša je o razlozima zbog kojih neće da podnese ostavku govorio na konferenicji za novinare u Ljubljani, a pored drugog spomenuo je i izradu memoranduma za arbitražu o granicama sa susjednom zemljom, koji bi trebalo da usvoji parlament.

Za izlazak iz političke krize slovenački premijer je naveo dva vjerovatna scenarija i dva rješenja - dogovor o tome da se promijeni izborni sistem ili "konstruktivno nepovjerenje vladi u parlamentu".

Za izlazak iz političke krize Janša je naveo dva vjerovatna scenarija - dogovor o tome da se promijeni izborni sistem ili "konstruktivno nepovjerenje vladi u parlamentu"

Izvještaj antikorupcijske komisije Janša je ocijenio kao "akt političke inkvizicije", koji je "netačan po sadržaju" i "promašen u pravnom smislu".

Zakonodavstvo na koga se izvještaj poziva sporno je s ustavnog stanovišta, jer se navodno radi o konačnom aktu protiv kojeg nema žalbe iako je to pravo garantovano protiv bilo kojeg akta bilo kojeg organa, rekao je slovenački premijer.

Janša je na izvještaj antikorupcijske komisije ipak uložio žalbu i danas je najavio pokretanje svih ostalih pravnih i ustavno važećih postupaka.

Janšina vlada izgubila je većinu u parlamentu pošto je Građanska lista juče odlučila da izađe iz vladajuće koalicije koju čini pet stranaka.

Ključan pritisak javnosti: Sa antivladinih protesta u Ljubljani

Ta stranka je kao uslov za ostanak u koaliciji tražila od premijera da u roku od 10 dana podnese ostavku i predloži novog mandatara.

Otkazivanje podrške

Ministar pravosuđa i javne uprave Senko Pličanič danas je uoči sjednice vlade najavio da će podnijeti ostavku. Ostavke su najavili i ministar finansija Janez Šušteršič i predsjednik parlamenta Gregor Virant

Slovenački ministar pravosuđa i javne uprave Senko Pličanič danas je uoči sjednice vlade premijeru Janezu Janši najavio da će podnijeti ostavku.

Ostavke su najavila još dva člana stranke Građanska lista, i to ministar finansija Janez Šušteršič i predsjednik parlamenta i lider te stranke Gregor Virant.

Predsjednik Građanske liste i parlamenta Virant, zatražio je od premijera Janše da nakon izvještaja antikorupcijske komisije, koja ga je optužila za korupciju i neprijavljivanje imovine, podnese ostavku na funkciju.

Premijer Janša je to na današnjoj konferenciji za novinare odbio, navodeći sedam ključnih razloga zbog kojih to neće učiniti.

Pličanič je ocijenio da ta situacija mora što prije da bude razriješena, upozorivši da će nakon izlaska Građanske liste iz koalicije, to najvjerovatnije učiniti i ostali, a u takvom stanju vlada ne može normalno da funkcioniše.

Gregor Virant

Pored Pličaniča sa ministarske funkcije odlazi i ministar finansija Janez Šušteršič, koji do sada premijeru još nije predao izjavu o ostavci. I ministar pravosuđa i ministar finansija obavljaće svoje funkcije do primopredaje dužnosti.

Izlazak iz koalicije najavili su i narodnjaci iz Slovenačke narodne stranke kao i Demokratska stranka penzionera ministra vanjskih poslova Karela Erjaveca, o čemu će, kako je danas najavljeno, početkom idućeg mjeseca odlučivati izvršni odbor i savjet stranke.

Bonus video: