Grčka: Vlada uvela prinudnu mobilizaciju štrajkača

Sindikati javnog prevoza zaprijetili su da će radikalizovati proteste u slučaju prinudne mobilizacije
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2013. 15:11h

Grčka vlada uvela je danas prinudnu mobilizaciju da bi primorala radnike gradskog saobraćaja koji osam dana štrajkuju da se vrate na posao, zaprijetivši otkazom onima koji se ne odazovu, javile su svjetske agencije.

Sindikati koji protestuju zbog smanjenja plata odbili su povratak na posao, uprkos sinoćnom sudskom nalogu da to učine, te je ministar saobraćaja Kostis Hadžidakis saopštio da Vlada uvodi mjeru prinudne mobilizacije, po kojoj radnicima koji nastave štrajk prijeti i kazna do pet godina zatvora.

Ovonedjeljni prekid saobraćaja metroa i drugog gradskog prevoza prouzrokovao je haos širom Atine i primorao građane da na posao idu taksijem ili pješice.

Po zakonu o "hitnim situacijama u miru" iz 2007, neodazivanje prinudnoj mobilizaciji kažnjava se sa minimalno tri mjeseca, a maksimalno sa pet godina zatvora

"Sindikalci su odlučili da krenu putem slijepe konfrontacije i usvajanja nerazumnih štrajkačkih metoda", rekao je Hadžidakis poslije sastanka sa premijerom Andonisom Samarasom.

"Njihovi potezi prave probleme Atini i društvu, ali i ozbiljne finansijske teškoće gradu. Nemamo izbora nego da primijenimo mjeru (civilne) mobilizacije", dodao je ministar.

Po zakonu o "hitnim situacijama u miru" iz 2007, neodazivanje prinudnoj mobilizaciji kažnjava se sa minimalno tri mjeseca, a maksimalno sa pet godina zatvora.

Zaposleni u metrou odbacili su izmjenu svojih kolektivnih ugovora kao dio reforme sistema plata u javnom sektoru, i štrajkuju jer će im, po računici sindikata, plate prosječno biti manje za 25 odsto.

Mjere štednje uvedene su po zahtjevu međunarodnih kreditora u zamjenu za pomoć pri otplati kredita prezadužene države. Uslovi za dobijanje međunarodne pomoći produbili su ekonomsku krizu - Grčka je u šestoj godini recesije, a stopa nezaposlenosti premašila je 26 odsto.

Sindikati javnog prevoza zaprijetili su da će radikalizovati proteste u slučaju prinudne mobilizacije.

Janis Panagopulos, lider sindikata javnog sektora GSEE, jednog od dva najveća sindikata u Grčkoj, pozvao je Vladu da "odmah povuče" naredbu o prinudnoj mobilizaciji i optužio je da krši ustavna prava radnika.

Galerija

Bonus video: