Korak ka referndumu: Katalonija je suvereni entitet

Iako ova deklaracija ima simboličan značaj, smatra uvodom u referendum o samoopredjeljenju Katalonije
3 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2013. 20:03h

Katalonski parlament usvojio je dvotrećinskom većinom deklaraciju o Kataloniji kao suverenom entitetu.

Iako ova deklaracija ima simboličan značaj, smatra uvodom u referendum o samoopredjeljenju Katalonije.

Deklaraciju su predložile vladajuća alijansa desnog centra koju čine "Zbližavanje i ujedinjenje" i njihovi saveznici, i Republikanska ljevica Katalonije, a za njeno usvajanje glasalo je 85 poslanika, a protiv je bio 41, dok su dva parlamentarca bila uzdržana, prenio je AP.

Nacrt deklaracije predviđao je da se katalonski parlament "saglasi da proglasi demokratski suverenitet naroda Katalonije kao političkog i zakonskog entiteta" i da se otpočne proces koji bi dao građanima pravo da odluče o formiranju nezavisne države.

Iako simbolična, deklaracija predstavlja izazov za centralnu vladu u Madridu koja je rekla da će sudskim putem blokirati svaki korak u pravcu katalonske nezavisnosti.

U Kataloniji živi 7,5 miliona ljudi, od ukupno 46 miliona stanovnika Španije. Ta pokrajina ima mnogo veća ovlašćenja i autonomiju od ostalih 16 španskih pokrajina.

Obim katalonske privrede veći je od portugalske i čini 20 odsto ukupne privrede Španije. Katalonci, međutim, smatraju da je nepravedno to što Madrid u vidu poreza uzima od pokrajine mnogo više nego što joj vraća.

Ankete javnog mnjenja pokazuju da Katalonci nisu jedinstveni po pitanju nezavisnosti, ali da se većina odlučno protivi tome ako bi to značilo izlazak iz Evropske unije.

Bonus video: