Slovenija: Oko 10.000 ljudi na protestima u Ljubljani

Branimir Štrukelj je rekao da novca za javni sektor nema, jer je vlada snizila poreze na dobitak preduzeća i nesposobna je da stvara nova radna mjesta
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2013. 15:45h

Oko deset hiljada građana okupilo se na današnjim demonstracijama u Ljubljani, zahtijevajući solidarno društvo, pravnu i socijalnu državu i pravednije raspoređivanje bogatstva, kao i da vlast čuje njihove zahtjeve.

Predsjednik Konfederacije sindikata javnog sektora Branimir Štrukelj je demonstrantima rekao da novca za javni sektor nema, jer je vlada snizila poreze na dobitak preduzeća i nesposobna je da stvara nova radna mjesta, kao i zbog toga što politička elita već godinama krade javni novac.

"Političkoj eliti je svejedno za nas, našu djecu i za zajedničko dobro", rekao je Štrukelj i dodao da očekuje da će se građani zajedno oduprijeti neoliberalizmu i uništavajućem sistemu, koji pokušava da im oduzme sve što su stekli.

Predsjednik sindikata je pozvao i na smenu vlade i naglasio da "ako naredna vlada bude spremna da gradi društvo na jačanju socijalne države, pravedno i socijalno društvo, onda ni dogovori sa javnim službenicima o preuzimanju dodatnih opterećenja neche biti teški.

Javni protesti sa istim zahtjevima su danas organizovani i u Mariboru, Ptuju, Kopru, Ravnama na Koroškem, Novoj Gorici, Postojini, Novom Mestu i drugim slovenačkim gradovima. U Sloveniji je jutros počeo sstrajk stotinu hiljada zaposlenih u javnom sektoru, pošto su juče propali pregovori sindikata s Vladom.

Galerija

Bonus video: