Sarkozi bježi u London zbog Olandovog poreza?

Bivši predsjednik se nalazi pod istragom zbog korupcije u Francuskoj, i ako se preseli preko Lamanša javnost će biti šokirana
2 komentar(a)
Nikola Sarkozi, Foto: Beta/AP
Nikola Sarkozi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.01.2013. 08:49h

Bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi mogao bi da se preseli u London i tamo osnuje investicioni fond vrijedan više od milijardu funti kako bi izbjegao rekordnu poresku stopu od 75 odsto u svojoj domovini, objavili su juče britanski mediji.

Detalji o planiranom preseljenju u Veliku Britaniju pronađeni su prošlog juna tokom policijske racije u njegovom stanu u Parizu.

„Dejli mejl“ navodi da će se Sarkozi i njegova treća supruga, bivši supermodel Karla Bruni-Sarkozi, vjerovatno nastaniti u bogatoj četvrti Saut Kensington, i tako postati najpoznatiji i najuticajniji francuski par u britanskoj prijestonici.

Međutim, bivši predsjednik se nalazi pod istragom zbog korupcije u Francuskoj, i ako se preseli preko Lamanša javnost će biti šokirana.

Dokument je zaplijenjen nekoliko sedmica nakon što je Sarkozi izgubio imunitet usljed poraza od socijalističkog rivala Fransoa Olanda na majskim predsjedničkim izborima.

Ako se preseli u London, ovaj kontroverzni Francuz pridružiće se glumcu Žeraru Depardjeu i najbogatijem sunarodniku Bernardu Arnou u bijegu od potencijalnog oporezivanja od rekordnih 75 odsto.

Ugledni istraživački novinski sajt „Mediapart“ je objavio da su 'prvi nacrt' „londonskog plana“ pronašli detektivi na Sarkozijevom kompjuteru.

Sarkozi je postavljen za svjedoka u takozvanoj aferi Betankur, u kojoj se tereti da je finansirao svoju izbornu kampanju 2007. ilegalnim donacijama vlasnice „Loreala“ i najbogatije žene u Francuskoj, Lilijan Betankur.

Protiv Sarkozija se vodi više istraga. U jednoj od njih je povezan sa prodajom naoružanja Pakistanu, a u drugoj da je navodno koristio novac poreskih obveznika kako bi plaćao prijateljima da rade istraživanja javnog mnjenja.

Bonus video: