Rakete Patriot stigle u Tursku

Dva broda, njemački i holandski, sa raketnim sistemima Patriot stigli u luku na jugu Turske
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2013. 09:49h

Njemačke rakete Patriot zemlja-vazduh koje će biti raspoređene u Turskoj kako bi je štitile od mogućih napada iz Sirije, kako javljaju izvori iz NATO saveza, stigle su jutros u jednu luku na jugu te zemlje.

Još jedan brod s holandskim raketama Patriot takođe je stigao u tu luku i teret bi uskoro trebalo da bude iskrcan, dodao je taj izvor.

U skladu sa odlukom NATO-a, Njemačka, Holandija i Sjedinjene Države će postaviti u Turskoj dva sistema raketa Patriot a svaka od ovih država će poslati i po 350 vojnika koji će štititi i opsluživati ove protivvazdušne sisteme.

Palnirano je da do početka februara šest ovakvih sistema bude operativno: holandski u Adani, njemački u Marasu i američki u Gazianteu, trouglu na jugoistoku Turske, koja graniči sa Sirijom gdje bjesni građanski rat.

Američka je vojska početkom januara poslala opremu i vojnike u sklopu te misije.

Rakete zemlja-vazduh Patriot mogu u letu da unište taktičke balističke rakete, krstareće rakete i avione.

Ovo moćno oružje je već u nekoliko navrata bilo raspoređeno u Turskoj - 1991.tokom Zalivskog rata i 2003. tokom rata protiv Iraka.

Ankara je ponovno od NATO-a tražila njihovo raspoređivanje nakon niza sirijskih granatiranja turske pogranične terotorije krajem 2012.

Turske vlasti i NATO insistiraju na isključivo odbrambenoj ulozi ovog oružja, čije su instaliranje na pograničnoj teritoriji kritikovali sirijski predsjednik Bašar al-Asad i Rusija

Bonus video: