Likvidaciju ruskog šefa mafije naručili konkurenti sa Kavkaza

Ubistvo Aslana Usojana, poznatijeg kao Deda Hasan je naručio konkurentski mafijaški klan. Ubica pucao iz automata sa snajperom “val”, koji koriste ruski specijalci
196 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2013. 14:30h

Dva dana poslije ubistva jednog od najpoznatijih mafijaških bosova u Rusiji, Aslana Usojana, poznatijeg kao Deda Hasan, predstavnik moskovske policije je izjavio da su za sada dvije činjenice nesporne - Usojan je ubijen iz specijalnog automata “val” sa prigušivačem, koji koriste vojni i policijski ruski specijalci, i drugo, njegovo ubistvo je naručio konkurentski mafijaški klan zbog neraščišćenih računa.

Iako se od 2009. Deda Hasan smatrao šefom mafijaškog klana čiji članovi vode porijeklo sa Kavkaza, neki od njih nisu htjeli da se pomire sa tim da je njegov autoritet bespogovoran i da niko ne može da mu se suprotstavi. Prema policijskim verzijama istrage, ubistvo Usojana su mogli naručiti kriminalni krugovi iz Gruzije, prije svih Džemal Mikeladze, poznatiji kao Džemo, i Rovšan Džanijev, poznatiji kao Rovšan Ljankarjanski.

Iako je Usojan kao pravi mafijaški veteran pokušavao da stvori sliku u javnosti da je on mirotvorac koji zbog svog ugleda, zatvoreničkog staža i činjenice da je opstao toliko godina, može da “presudi” ko je u pravu u sporovima zavađenih grupa, policija ističe da je imao mnogo protivnika. Poslije raspada SSSR-a i dolaska "divljeg" kapitalizma, novopečeni banditi se nisu osvrtali na mafijaške autoritete koji su još uvijek radili po nekadašnjim pravilima. Novi mafijaši su bili mnogo beskompromisiniji.

Policajci su Usojana smatrali mafijaškim “blagajnikom” čija se riječ slušala kada je podjela novca u pitanju, ili je riječ bila o investiranjima u različitim poslovima. Sve dok predsjednik Rusije Vladimir Putin nije zabranio kockarnice u Moskvi i drugim velikim gradovima i ostavio samo četiri zone na periferiji Rusije, Aslan Usojan i njegovi kompanjoni su bili vlasnici brojnih kazina. Taj biznis im je donosio veliku zaradu pa su novac pokušali da plasiraju i u druge poslove kako bi ga legalizovali.

Prema nekim informacijama, Usojan i konkurentski banditski klan su se posvađali i oko toga ko treba da ima kockarnice u Stavropoljskom kraju i Sočiju gdje će se održati sljedeća zimska Olimpijada.

Aslan Usojan je rođen u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije, 24. februara 1937. Prvi put je osuđen kada je imao 19 godina, a posljednji put je otišao u zatvor 1984, kada je dobio 15 godina robije. Za vrijeme boravaka u zatvoru u Sverdlovsku je i dobio nadimak Deda Hasan. Uslovno je oslobođen 1991. Otvorio je u Moskvi lanac kazina. Sinu je kupio veliki stan u glavnoj moskovskoj ulici Tverskoj a sam je živio u Podmoskovlju u dobro čuvanoj vikendici. Poslije dva neuspjela atentata Usojan je pojačao obezbjeđenje, ali mu ni ono nije pomoglo da se prije dva dana sačuva od snajpera.

U zgradi iz koje je pucano pronađeno je šest čaura kalibra devet milimetara. Plaćeni ubica se nalazio preko puta restorana na stepeništu zgrade između petog i šestog sprata, odakle je odlično vidio vrata na kojima se pojavio Deda Hasan. Automat “val” koji je korišćen, je napravljen za borbu protiv osoba koje su zaštićene pancirima a može da onesposobi i vozilo sa lakim oklopom na razdaljini do 400 metara. To govori da Usojan ovoga puta nije imao šansu da preživi.

U intervjuu koji je dao 2009, Usojan je tvrdio da je on penzioner koji želi da do kraja života proživi tiho, a na pitanje šta se danas događa u “lopovskom svijetu” Usojan je odgovorio da je sve to daleko od njega.

"Sada sam miran čovek koji nikome ne smeta. Star sam, mnogo sam vidio pa sam zato mirotvorac", bila je jedna od posljednjih izjava za javnost ubijenog šefa ruske mafije.

Galerija

Bonus video: