Kako se slavi u Rusiji: Praznici uz milijardu i po litara alkohola

Zdravstveni zvaničnici upozorili na efekte produženih novogodišnjih praznika u Rusiji
115 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2013. 14:49h

U najvećem dijelu svijeta, Nova godina podrazumijeva donošenje odluka o novim počecima i vrijeme kada mnogi obećaju da će okrenuti novi list. U Rusiji, ona podrazumijeva dvije sedmice teškog opijanja.

Rusi su upravo krenuli sa oporavljanjem od posljednjeg lumpovanja, koje je počelo na dan dočeka Nove godine a završilo se, nezvanično, proslavom pravoslavne Nove godine u nedjelju. Međutim, bolnički zvaničnici upozorili su da put oporavka nije lak i brz.

„Dugi praznici su loši“, rekao je za „Gardijan“ Jevgeni Brijun, visoki ruski zvaničnik. „Dugotrajna zloupotreba svakog alkohola uvijek je loša – on ima hroničan toksičan uticaj, efekte koji mogu trajati i do mjesec dana“. Naglasio je da posljedice alkohola „u potpunosti nestaju nakon tri sedmice“.

Rusija se vratila svakodnevnim obavezama devetog januara, prvog radnog dana nakon produženih novogodišnjih praznika, tokom kojih je nacija mirovala: berze su bile zatvorene a nijedan list nije štampan. Mnogi su produžili praznovanje do 13. januara, kada Rusija slavi novu godinu po julijanskom kalendaru.

Ekonomisti smatraju da je zbog produženih praznika ruski BDP ostao bez triliona rubalja (25 milijardi eura), navela je državna novinska agencija RIA-Novosti.

Ali, to je period veoma drag Rusima. Dokneki odlaze u krajeve gdje je toplija klima, pa Moskva u tom periodu liči na grad duhova, mnogi jednostavno „zapadnu u zapoj“ (ruski žargon za pijanke i tulumarenje).

Jedan stručnjak je procijenio da kada bi sve flaše alkohola koje su Rusi popili za vrijeme praznika bile poređane oko ekvatora, one bi „obišle“ svijet 17 puta. Vadim Dobroz, čelnik Istraživačkog centra za federalno i regionalno tržište alkohola, istakao je da prosječni Rus potroši 12.000 rubalja (oko 300 eura) na alkohol tokom praznika.

Norma, medicinska istraživačka mreža, otišla je korak dalje, procjenjujući da su Rusi – njih 142 miliona – popili više od 1,5 milijarde litara alkohola tokom praznika, od kojih 100 miliona flaša piva, 100 miliona flaša šampanjca i 250 miliona flaša votke.

Tome treba dodati 80 miliona flaša vina, 10 miliona flaša konjaka i 1,5 milion flaša drugih pića kao što su rum, džin, tekila i viski – od ukupnog broja može da vam se zavrti u glavi.

Ruska štampa i portali ovih dana su prepuni savjeta namijenjenih milionima Rusa koji pokušavaju da se vrate u normalu – otrijezne.

„Novogodišnji praznici su samo praznici za obične građane, ali za ljekare to su naporni dani“, navodi se u članku na MedPortalu. „Prava zabava počinje tri do četiri dana pošto prođu praznici. Građani, koji su konzumirali alkohol najmanje 10 dana (a neki su počeli još sredinom decembra), odjednom su se sjetili da moraju da se vrate na posao“.

Galerija

Bonus video: