Blizanci ugovorili eutanaziju: Nisu mogli jedan bez drugoga

45-godišnja braća su rođena gluvonijema i ugovorili su eutanaziju pošto im je rečeno da više nikada neće moći da vide jedan drugog
115 pregleda 9 komentar(a)
blizanci, eutanazija, Foto: Independent.co.uk
blizanci, eutanazija, Foto: Independent.co.uk
Ažurirano: 15.01.2013. 08:18h

Identični blizanci preminuli su u jednoj briselskoj bolnici pošto su ugovorili eutanaziju kada su otkrili da će obojica ostati bez vida.

"Indipendent" navodi da su 45-godišnja braća rođena gluvonijema i da su ugovorili eutanaziju pošto im je rečeno da više nikada neće moći da vide jedan drugog.

U ovom jedinstvenom slučaju u skladu sa belgijskim zakonima o eutanaziji, ljekari u univerzitetskoj bolnici u Briselu okončali su 14. decembra živote blizanaca smrtonosnim injekcijama.

U Belgiji je 2011. zabilježeno 1.133 slučaja ubistva iz milosrđa, što predstavlja oko jednog procenta svih smrtnih slučajeva u toj zemlji

U Belgiji je 2011. zabilježeno 1.133 slučaja ubistva iz milosrđa, što predstavlja oko jednog procenta svih smrtnih slučajeva u toj zemlji.

Eutanazija se u Belgiji razlikuje od Švajcarske, gdje je smještena čuvena klinika „Dignitas“, u tome što životi pacijenata mogu biti „ugašeni“ umjesto da se oslanjaju na „asistirano samoubistvo“.

Opcija da umru obično je isključivo dostupna pacijentima koji pate od nesnosnosnog bola.

Međutim, slučaj belgijskih blizanaca jedinstven je po tome što nijedan od njih nije imao nesnosan fizički bol niti bio smrtno bolestan.

David Durfo, ljekar koji je bio zadužen za eutanaziju, rekao je za informativnu emisiju belgijske televizije RTL da su blizanci odluku donijeli „pri čistoj svijesti“.

Ljekar je naglasio da su braća bila „veoma srećna“ i da je vidjeti da su njihove muke okončane bila „utjeha“.

Prije eutanazije oni su „u holu popili po kafu i imali dug razgovor“, dodao je Durfo.

„Rastanak od njihovih roditelja i brata bio je veoma miran i lijep. Na kraju su im i mahnuli“.

Belgija je, poslije Holandije, druga zemlja u svijetu gdje je 2002. legalizovana eutanazija.

Iako je u očima belgijskog zakona klasifikovana kao ubistvo, eutanazija nije kažnjiva ako ljekari ispune određene pravne obaveze.

Eutanazija je takođe dopuštena u Luksemburgu, Švajcarskoj i američkim državama Oregon, Vašington i Montana.

Bonus video: