Suđenje Berluskoniju se nastavlja, Rubi prvi put pred sudom

Berluskoni (76) je optužen da je plaćao za seks sa Rubi kada je ona bila maloljetna, za šta je u Italiji zaprijećena kazna od 15 godina zatvora
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2013. 08:14h

Milanske sudije odbile su juče zahtjev advokata bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija da suđenje zbog plaćanja seksualnih usluga maloljetnoj prostitutki odloži dok se ne završe izbori krajem februara, ali su ključnu svjedokinju oslobodili svjedočenja pred javnošću.

Tročlano sudijsko vijeće odbacilo je argumente Berluskonijevog pravnog tima da kao lider koalicije desnog centra neće imati vremena da prisustvuje suđenju zbog obaveza u kampanji za izbore koji će se održati 24. i 25. februara, javio je Rojters.

AP je naveo da su sudije Berluskonijev zahtev razmatrale četiri sata i da je odlučeno da nije potrebno da se sasluša svjedočenje Marokanke, Karime el Marug, koja se nalazi u centru pažnje ovog slučaja.

Nikolo Gedini, jedan od Berluskonijevih advokata, kazao je da želi da „izbjegne mogućnost da tok suđenja utiče na kampanju“.

Marokanska plesačica Karima el Marug, poznatija kao Rubi Srcelomka, juče se prvi put kratko pojavila na sudu u Milanu, izazvavši ogromnu medijsku pažnju. Kako su prenijele agencije, 20-godišnja Rubi morala je da se probija kroz gomilu reportera koji su je čekali na ulazu u sudnicu. Pojavila se u pratnji partnera, vlasnika noćnog kluba sa kojim ima kćerku, rođenu prošle godine.

El Mahrug je napustila sudnicu kratko pošto je sudija Đulija Turi kazala da će izjave koje su ranije date pred sudijama biti dovoljne i da ne mora da svjedoči na javnom suđenju.

Ona je trebalo da svjedoči još u decembru, ali se nije pojavila na sudu, pravdajući odsustvo boravkom u Mekisku što je tužilaštvo protumačilo kao pokušaj da se odgodi donošenje presude.

Berluskoni učestvuje na izborima sa svojom partijom Narod slobode (PDL), ali se još uvijek ne zna da li će biti kandidat za premijersku funkciju.

Od početka kampanje u decembru, prilično je ojačao poziciju svoje stranke, što pokazuju i ankete, mada i dalje znatno zaostaje iza grupacije lijevog centra koja je njegov glavni protivnik na izborima.

Berluskoni (76) je optužen da je plaćao za seks sa Rubi kada je ona bila maloljetna, za šta je u Italiji zaprijećena kazna od 15 godina zatvora. Ukoliko bi bio osuđen, bivši premijer ne bi odmah otišao na odsluženje kazne, pošto po zakonu ima pravo na dvije žalbe, a to su obično veoma dugi procesi.

Berluskoni se juče nije pojavio u sudnici iako su sudije odbacile tvrdnju njegovih advokata da ne može da prisustvuje suđenju zbog političkog skupa u Rimu. Nije jasno da li će Berluskoni biti kažnjen zbog neprisustvovanja suđenju.

Italijanski milijarder i medijski tajkun odbacuje optužbe, a El Mahrug tvrdi da nikada nije imala seks sa njim.

Na suđenju su desetine plesačica svjedočile o takozvanim „bunga bunga“ orgijama koje je Berluskoni priređivao u svojim vilama. Bivši premijer je, takođe, optužen da je zloupotrijebio položaj kako bi oslobodio Rubi iz pritvora kada je u maju 2010. uhapšena zbog sitne krađe.

Posljednje ročište na ovom suđenju je zakazano za 4. februar, što znači da bi presuda mogla biti donijeta prije održavanja izbora, naveo je Rojters.

Galerija

Bonus video: