Depardje kritikovao rusku opoziciju i "Pusi rajot"

Depardjea su, navodi francuska agencija, ruski mediji dočekali kao heroja jer je Kremlju ponudio šansu da izvuče korist za rusku politiku
13 komentar(a)
Žerar Depardije, Foto: Beta/AP
Žerar Depardije, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.01.2013. 08:18h

Poznati francuski glumac Žerar Depardje koji je nedavno dobio rusko državljanstvo i posjetio Crnu Goru, kritikovao je opoziciju ruskog predsjednika Vladimira Putina da nema viziju i branio je stav Kremlja kada je u pitanju ruska pank grupa Pusi rajot.

Francuski glumac je dobrodošao kao oštar kritičar onih koji se protive 13-godišnjoj vladavini Putina

Depardje je, kako podsjeća AFP, primio ruski pasoš 6. januara na ručku sa Putinom, nakon žestoke javne polemika sa francuskim vlastima zbog povećanja poreza super bogatim građanima.

Depardjea su, navodi francuska agencija, ruski mediji dočekali kao heroja jer je Kremlju ponudio šansu da izvuče korist za rusku politiku u trenutku kada Putina kritikuju u inostranstvu, piše AFP, navodeći da su se Putin i Depardje obraćali jedan drugom kao prijatelji, a francuski glumac je dobrodošao kao oštar kritičar onih koji se protive 13-godišnjoj vladavini Putina.

"Masa je glupa, individualnost je prelijepa"

"Ruska opozicija nema program. Nema ništa", rekao je Depardje za rusku državnu televiziju u svom prvom većem intervjuu koji je dao kao ruski državljanin.

Depardje je žestoko kritikovao i ženski pank sastav Pusi rajot koji je prošle godine održao performans protiv Putina

"Nažalost, masa je glupa. Samo je individualnost prelijepa", rekao je on.

Prema njegovim rečima, u ruskoj opoziciji ima veoma pametnih ljudi, kao što je na primjer bivši svetski šahovski prvak Gari Kasparov.

"To je dobro samo za šah ali ne i za druge stvari", ocijenio je on.

Depardje je žestoko kritikovao i ženski pank sastav Pusi rajot koji je prošle godine održao performans protiv Putina u glavnoj ruskoj crkvi, nakon čega dvije članice služe dvogodišnju kaznu zatvora.

Putinovi argumenti

Glumac je skoro direktno ponovio Putinove argumente da bi članovi sastava dobili daleko lošiji tretman da su svoj performans održali u džamiji u nekoj arapskoj zemlji.

Depardjeove komentare odmah su razmijenili ruski opozicioni blogeri

"Zamislite da su te dame ušetale u džamiju - iz nje nakon toga ne bi žive izašle", rekao je Depardje u dijelu intervjuu koji je snimljen uz pomoć mobilnog telefona.

"Ali kad tako nešto kažem u Francuskoj, onda me smatraju za idiota", kazao je glumac.

Depardjeove komentare odmah su razmijenili ruski opozicioni blogeri, a kritikovao ih je i radikalni ruski ljevičar Sergej Udalcov.

"Izgleda da se on interesuje za rusku politiku. Čuo sam nekoliko njegovih izjava o ruskoj opoziciji", kazao je Udalcov za rusku novinsku agenciju RIA Novosti.

"Rado bi ga vidjeli na nekom od naših sljedećih skupova. On bi bio više nego dobrodošao na njima", rekao je Udalcov.

Bonus video: