U Sjevernom moru izronilo ostrvo

Vijest da je izranjanje ostrva zvanično proglašeno visokotiražni "Bild" dočekao je naslovom "Kome sada treba vještačko ostrvo u Dubaiju?"
2 komentar(a)
Sjeverno more, Foto: Beta/AP
Sjeverno more, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.01.2013. 08:24h

Ostrvo površine 10 kvadratnih kilometara ili oko 25 fudbalskih terena, pojavilo se u njemačkim vodama Sjevernog mora.

Ostrvo, nazvano Norderogsand, izronilo je u Sjevernom moru rekordnom brzinom, što je iznenadilo naučnike koji su posljednjih deset godina pratili njegovo podvodno kretanje.

Smješteno 15 kilometara od obale njemačke pokrajine Šlezvig-Holštajn, ostvro se već uzdiže pet metara iznad površine vode.

Ostrvo Norderogsand zasad nastanjuju samo ptice i foke koje se tu razmnožavaju

"Sama činjenica da se novo ostrvo formiralo za samo nekoliko godina je impresivna", kazao je njemački istraživač Ditlif Hansen u izjavi za londonski Telegraf.

Meteorološki uslovi

Ono što zbunjuje naučnike je brzina kojom je ostrvo, koje je zasad više nalik pješčanom sprudu, izronilo iz mora. Oni ovaj fenomen prvenstveno dovode u vezu sa meteorološkim uslovima. U posljednjih deset godina, na ovom prostoru uabilježeno je nekoliko velikih oluja.

Ostrvo Norderogsand zasad nastanjuju samo ptice i foke koje se tu razmnožavaju, hrane i odmaraju daleko od ljudske vreve. Ali, nisu ga zaposjele samo životinje, već i biljke kojih ima već 49 vrsta.

Pored ptica i foka, novom ostrvu se posebno obradovala i njemačka štampa. Vijest da je izranjanje ostrva zvanično proglašeno visokotiražni "Bild" dočekao je naslovom "Kome sada treba vještačko ostrvo u Dubaiju?".

Bonus video: