Česi biraju predsjednika: Bivši premijeri protiv istetoviranog profesora

Ne prikupi li nijedan kandidat dovoljan broj glasova, drugi krug će se održati 25. i 26. janura
64 pregleda 0 komentar(a)
Češka, izbori, Foto: Nytimes.com
Češka, izbori, Foto: Nytimes.com
Ažurirano: 11.01.2013. 10:03h

Česi u petak i subotu prvi put direktno biraju predsjednika, a u konkurenciji je devet kandidata za nasljednika euroskeptika Vaclava Klausa.

Favoriti čeških izbora su dvojica bivših premijera i komunista Jan Fišer i Miloš Zeman, a slijedi ih kompozitor i profesor Vladimir Franc istetoviran od glave do pete, popularno nazvan Avatar.

Tok glasanja i regularnost postupka pratit će manja misija promatrača OSCE-a.

"Razlog jeste činjenica da su to prvi direktni izbori", kaže Karel Srol iz češkog ministarstva vanjskih poslova.

Ankete predviđaju da će 68-godišnji Zeman, kandidat Stranke građanskih prava (SPOZ) i premijer od 1998. do 2002. dobiti između 23 i 25 odsto glasova.

Od 16 do 20 posto glasova trebao bi dobiti bivši glavni statističar, 62-godišnji Fisšer, koji je vodio tehnokratsku vladu i zaslužan je za ekonomski oporavak 2010.godine.

U 10,5-milionskoj srednjoevropskoj zemlji pogođenoj recesijom i korupcijskim skandalima, mlađe birače privukao je Vladimir Franc, čija je koža 90 odsto prekrivena tetovažom.

Bude li izabran taj 53-godišnji umjetnik i profesor na akademiji kojeg nazivaju Avatar i uspoređuju s Maorima i stanovnicima Papue Nove Gvineje postao bi prvi istetovirani predsjednik u svijetu.

Ne prikupi li nijedan kandidat dovoljan broj glasova za pobjedu u prvom krugu, drugi će se izbori održati 25. i 26. janura.