Slovenija: Hapšenja zbog afere NLB

NLB trenutno predstavlja najslabiju tačku slovenačkog bankarstva, koje je i samo najveći problem u krizi koja već neko vrijeme traje u Sloveniji
74 pregleda 1 komentar(a)
NLB Slovenija, Foto: BOBO
NLB Slovenija, Foto: BOBO
Ažurirano: 10.01.2013. 20:47h

Slovenačka policija danas je počela sa istragom u Novoj ljubljanskoj banci, a kako prenose mediji, dvije osobe su uhapšene zbog sumnje da su umiješane u davanje spornih kredita. Iz policije je saopšteno da sarađuju sa stranim bezbjednosnim organima i da se radi o prvoj fazi istrage, kako u jednoj od podružnica NLB, tako i uobliku kućnih pretresa.

Razlog je sporno poslovanje NLB, odnosno sumnjivi postupci davanja kredita jer se sumnja da su počinjena krivična djela zloupotrebe položaja ili povjerenja pri obavljanju privrednih djelatnosti.

Pripadnici slovenačke kriminalističke policije su uhapsili nekadašnjeg direktora jedne od podružnica NLB, iz gorenjskog regiona, Dušana Šuštara. On se sumnjiči da je odobrio kredit Dušanu Dolamiču, nekadašnjem vlasniku fabrike Zvezda iz Kranja

Protiv Dolamiča se već vodi nekoliko krivičnih postupaka, zbog toga što je nanio višemilionsku štetu fabrici Zvezda koju je doveo do stečaja.

NLB trenutno predstavlja najslabiju tačku slovenačkog bankarstva, koje je i samo najveći problem u krizi koja već neko vrijeme traje u Sloveniji.

Naime, NLB podržava bar trećinu slovenačke privrede i uprkos brojnim dokapitalizacijama je i dalje u gubicima, prije svega izazvanim davanjem loših kredita. Nakon nedavnog izlaska belgijske banke KBC iz vlasništva NLB, ova najveća slovenačka banka je ponovo u većinskom vlasništvu slovenačke države.

Prema trenutnom stanju u banci, neophodna je nova dokapitalizacija od 300 do 400 miliona eura. Kako bi i ova, kao i prethodne dokapitalizacije, mahom bila plaćena od novca poreskih obveznika, slovenačka država najavljuje da će pokušati da proda NLB tokom ove godine.

Bonus video: