Sud odbio zahtjev teško oboljele Irkinje: Traži pravo da umre

„Ne postoje riječi kojima se može izraziti koliko nam je bilo teško da donesemo ovu odluku,” rekao je Kerns
78 pregleda 0 komentar(a)
eutanazija, Foto: Shutterstock.com
eutanazija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.01.2013. 20:49h

Irkinja koja boluje od multiple skleroze i nalazi se u krajnjem stadijumu te bolesti nije dobila na sudu „pravo da umre“, jer je sud odbacio njen zahtjev da se njenom dugogodišnjem partneru dozvoli da joj pomogne da okonča život.

Meri Fleming (59), bivša profesorica univerziteta koja je potpuno paralizovana, prošlog mjeseca na sudu je zatražila da se njenom partneru dozvoli da joj pomogne da umre, ali je Visoki sud u Dablinu taj zahtjev odbio.

Ovo je prvi put da se ovakav slučaj razmatra u sudu u Irskoj, većinskoj katoličkoj zemlji, gdje je za eutanaziju predviđena zatvorska kazna do 14 godina.

Sudija Nikolas Kerns je rekao da je Flemingova najznačajniji svjedok sa kojim se sreo bilo koji član suda i priznao da je njen život „postao jadan” nakon što ju je „razorila podmukla bolest”.

Međutim, kazao je da bi bilo nemoguće da se zakon o eutanaziji prilagođava pojedinačnim slučajevima i da bi to bilo štetno po interes javnosti u cilju zaštite najugroženijih članova društva.

„Ne postoje riječi kojima se može izraziti koliko nam je bilo teško da donesemo ovu odluku,” rekao je Kerns.

Fleming, majka dvoje odrasle djece, smireno je pred sudom prošlog mjeseca izjavila da joj je život postao previše bolan i da je planirala svaki detalj, uključujući pripreme za sahranu.

Rezultati nedavno sprovedene ankete pokazali su da je većina zapadnih Evropljana za legalizaciju potpomognutog samoubistva, koje je zakonom dozvoljeno u samo četiri evropske zemlje - Belgiji, Luksemburgu, Holandiji i Švajcarskoj.

Eutanazija je dozvoljena i u američkim državama Oregon i Vašington.

Bonus video: