Amerika poziva Britance da ne izlaze iz EU

Sjedinjene Države žele da Velika Britanija ostane u Evropskoj uniji i boje se da bi britanski izlazak bio suprotan američkim interesima
64 pregleda 2 komentar(a)
Filip Gordon, Foto: AP
Filip Gordon, Foto: AP
Ažurirano: 10.01.2013. 10:13h

U zapaženom istupu nekoliko dana prije nego što će britanski premijer Dejvid Kameron održati važan govor o Evropi, zamjenik državne sekretarke za evropsku i evroazijsku politiku Filip H. Gordon rekao je da London mora da sačuva svoj "snažni glas" unutar EU.

"Jačaju naše veze s Evropskom unijom kao institucijom čiji se glas sve glasnije čuje u svijetu i želimo da u toj Evropskoj uniji sve snažnije odjekuje glas Velike Britanije", rekao je Gordon na pres konferenciji u Londonu. "To je u američkom interesu", dodao je.

"(Britanski) glas u Evropskoj uniji je važan i presudan za SAD više od većine drugih", kazao je.

Američki čelnici su zadnjih nedjelja neslužbeno davali slična upozorenja, ali je ovo prvi put da je visoki zvaničnik Obamine vlade službeno progovorio o opasnostima koje donosi britanska rasprava o budućnosti u EU.

Složeni odnosi Velike Britanije i Evrope izbili su zadnjih mjeseci u sam vrh političkih tema, pošto su euroskeptici u Kameronovoj konzervativnoj vladi zatražili novu ulogu za Veliku Britaniju unutar EU bloka ili referendum o tome hoće li se povući iz EU-a.

Neki euroskeptici ističu da bi Britanija napuštanje EU-a, njenog najvećeg trgovinskog partnera, mogla zamijeniti tješnjim vezama s SAD-om.

Kameron, koji želi da Britanija ostane u Evropi, rekao je da će dužnička kriza u eurozoni uticati na izmjenu evropskih pravila i da će natjerati London da preispita svoje veze s Briselom.

Očekuje se da će britanski premijer u svom govoru o Evropi objaviti plan za referendum o novoj britanskoj ulozi u EU. Njegovi politički protivnici kažu da će se London time samo još više približiti vratima koja vode ka izlasku iz EU-a.

Povodom zahtjeva britanskih euroskeptika za održavanje referenduma o ostanku Velike Britanije u EU, Gordon je ukazao da su "referendumi vodili zemlje da se povuku u sebe", ali i dodao da je na Velikoj Britaniji da odluči šta joj je u interesu.

Američki zvaničnik je takođe izrazio žaljenje što su zemlje članice EU posvetile toliko vremena raspravama o strukturi Unije.

"Svaki sat potrošen na samitima na debate o institucionalnoj strukturi EU je sat manje posvećen pitanjima zapošljavanja, privrednog rasta i mira u svijetu", ocijenio je Gordon.

Šefovi vodećih britanskih kompanija upozorili su premijera Kamerona da bi mogao da naškodi privredi zemlje ako bi je izveo iz Evropske unije.

U pismu objavljenom juče u listu Fajnenšel tajms (Financial Times), Ričard Branson iz Virdžin grupe, šef Londonske berze Kris Gibson-Smit i još osam vodećih poslovnih ljudi suprotstavili su se Kameronovom planu da preispita uslove britanskog članstva u Evropskoj uniji i da organizuje referendum o tom pitanju.

Velika Britanija je postala članica EU 1973. godine, ali se nije priključila eurozoni koju danas čini 17 evropskih zemalja.

Bonus video: