Janša: Moja ostavka bi bila loša za državu. Pred vladom je dosta posla

"Oni koji se spremaju da pokrenu takve postupke u parlamentu moraju da budu svjesni političkih posljedica i stanja koje će tako nastati u državi"
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2013. 20:11h

Predsjednik slovenačke vlade Janez Janša upozorio je u srijedu na "političke posljedice" koje bi uslijedile u državi ako se u parlamentu pokrene pitanje njegove smjene zbog izvještava komisije za antikorupciju, u kojem se navodi da je sakrio stvarne podatke o svom imovinskom stanju.

"Oni koji se spremaju da pokrenu takve postupke u parlamentu moraju da budu svjesni političkih posljedica i stanja koje će tako nastati u državi", rekao je Janša u srijedu veče pred sastanak uprave Slovenačke demokratske stranke (SDS), kojoj će predstaviti svoj pogled na nalaz komisije za antikorupciju i tražiti da se glas o tome podržava li ga još vođstvo SDS-a kao predsjednika stranke.

Janša je rekao da lično ne bi bio pogođen u slučaju da mu se u parlamentu izglasa nepovjerenje kao predsjedniku vlade, ali da bi to bilo šteta za državu jer je pred vladom mnogo važnog posla.

Janša je već u utorak najavio da bi dao ostavku na mjesto predsjednika vlade samo u slučaju ako mu stranka uskrati povjerenje, što je prema ocjenama slovenačkih političkih analitičara malo vjerovatno.

On je mišljenja da njegovu smjenu želi predsjednik parlamenta Gregor Virant, koji je već u utorak izjavio da bi zbog kršenja zakona i izvještaja komisije za antikorupciju ostavke trebalo da podnesu i Janša i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković.

Janković je predsjednik Pozitivne Slovenije (PS), stranke koja je na prijevremenim izborima krajem 2011. godine dobila najviše parlamentarnih mandata, ali nije uspjela da sastavi vladu.

Virant je u srijedu ponovio svoju ocjenu, rekavši novinarima da i dalje insistira na svom mišljenju da Janša i Janković treba da odstupe.

"Svojim zakonitim i etičkim postupcima predsjednik vlade i ministri moraju da budu uzor svim javnim službenicima. To stoji u koalicionom ugovoru koji smo potpisali prilikom formiranja vlade i naša stranka je to ozbiljno shvatila", rekao je Virant, dodajući da rasplet slučaja oko Janše neće komentarisati, ali da očekuje da će on, a isto tako i Janković, donijeti pravu odluku u "razumnom vremenu".

Prema slovenačkom ustavu na zahtjev najmanje 10 zastupnika može se protiv predsjednika vlade pokrenuti izglasavanje "konstruktivnog nepovjerenja", što znači da se predloži kandidat za novog mandatara vlade

Ukoliko dođe do "parlamentarnih postupaka" koje prema Janšinoj ocjeni namjerava da inicira Virant, čija Građanska stranka (GS) sa svojih osam zastupnika osigurava većinu petočlanoj koaliciji u parlamentu, onda bi se to moglo dogoditi na dva načina, tvrde slovenački mediji.

Prema slovenačkom ustavu na zahtjev najmanje 10 zastupnika može se protiv predsjednika vlade pokrenuti izglasavanje "konstruktivnog nepovjerenja", što znači da se predloži kandidat za novog mandatara vlade.

On bi bio izabran ako bi dobio najmanje 46 glasova u parlamentu koji broji 90 zastupnika. To znači da bi trebalo doći i do sastavljanja nove koalicije, što je u sadašnjem trenutku, sudeći prema izjavama predsjednika stranke penzionera DESUS Karla Erjavca i predsjednice demohrišćanske Nove Slovenije (NSI) Ljudmile Novak, neizvjesno jer oni za sada ne vide razlog za to da Janša mora dati ostavku.

Drugi način za pokretanje moguće polititičke odgovornosti Janše je pokretanje ustavne tužbe za kršenje ustava i zakona. Tu inicijativu može pokrenuti najmanje 30 zastupnika, a o njoj odlučuje ustavni sud.

Bonus video: